Na današnjo “Zofko” lahko pričakujemo nekaj dežnih kapelj

Ledeni možje, ki so za nami, niso prinesli posebno nizkih temperatur, so pa te res bile nekoliko nižje od povprečnih temperatur v maju. Današnja Zofka bi tudi nad naše kraje lahko prinesla kakšno kapljo ali dve, lokalno bi se lahko zgodila kakšna ploha. Jutranje temperature bodo sicer od 5 do 10, dnevne do 20 stopinj Celzija.
Nad srednjo Evropo, severnim Balkanom in severnim Sredozemljem je plitvo ciklonsko območje. V višinah se nad nami zadržuje razmeroma hladen in vlažen zrak. Nad severno polovico Evrope je ciklonsko območje, katerega vpliv sega tudi nad naše kraje. V višinah se nad nami zadržuje razmeroma hladen in vlažen zrak. Danes in jutri bo vremenski vpliv na počutje ljudi zmerno obremenilen, občutljivi ljudje bodo imeli manjše vremensko pogojene težave. UV indeks sredi dneva ob jasnem vremenu po nižinah doseže vrednost okoli 7, v gorah pa okoli 8.

Pokukali smo v Bloško pratiko, ki jo ureja strokovnjak za ljudske pregovore o vremenu Dušan Kaplan in ki za to obdobje pravi: “Je pa že bolje, da smo tja do ledenih mož (od 12. do 14. maja) v toplih puloverjih, kot pa v juniju v vetrovkah.” Pa zlovešča Zofija? “Če Zofija zemlje ne poškropi, poleti vreme prida ni!” pravi ljudska modrost.

Trojaki Pankracij (12. 5), Servacij (13. 5.), Bonifacij (14. 5.) in poscana Zofija (15. 5.) so trdno zasidrani v slovenstvo. Tako naj bi “mokri Trojaki” naznanjali “tolst božič.” Opisujejo jih tudi naslednje vraže: “Če Pankraca sonce peče, sladko vince v sode teče,” “če je pred Servacijem poletje, mraz rad pozneje pritiska na cvetje,” in “Servacij je ledenacij.” Treba je biti pozoren! Nehaj utehe za drugo polovico meseca pa nudi naslednja ljudska modrost: “Maja mora biti tri dni mrzlo, če ni na začetku, bo pa na koncu.”

Ledeni možje so del starega vremenskega izročila, ki so ga ljudje jemali zelo resno dolga stoletja.  Ledeni možje prinašajo hlad in dež. V teh dneh so v vinogradih kurili ognje, da bi pridelek ščitili pred pozebo. 

Da nas vreme ne preseneti, upoštevajmo tudi naslednje ljudske modrosti:

Lepega vremena se je nadejati, “če je rosa velika in dolgo ostane,” “če meglo zemlja popije,” “če se zvečer bliska, grmenja pa ni slišati,” ter “če plamen visoko plapola, dim pa se dviguje kvišku.”

In znanilci slabega vremena? Turobno vreme nas čaka, kadar je v zraku veliko vlage, modrosti tako pravijo, da nam vreme ne bo naklonjeno, “če se kamni pote,” “če se leseni deli napnejo,” in “če sol postaja vlažna.”

Nikakor pa seveda ne gre spregledati vremenske napovedi uradnih meteorologov.