Na 38. Maratonu treh src pričakujejo 9.000 aktivnih udeležencev

Najbolj srčen maraton v Sloveniji s svežimi novostmi, kot so: Državno prvenstvo na 42 km; Nova startna ura teka na 5 km; Testeninka v hotelu Radin; Evropski pokal v nordijski hoji.
V Radencih in Pomurju že odštevamo dneve do 38. Maratona treh src, ko bodo tekačice in tekači v soboto, 19. maja, štirikrat prečkali mejo med Avstrijo in Slovenijo. S tem v sodelovanju z avstrijsko občino Bad Radkersburg nadaljujejo tradicijo in dokazujejo, da meje v nogah in srcih ne obstajajo. Prepričani so, da bo najstarejši maraton v tem koncu sveta tudi letos izjemen športni in družabni dogodek, k čemur vsako leto odločilno prispevata dolgoletna podpora Radenske ter neverjetna predanost prostovoljcev. O vsem tem, zlasti o dogajanju v okviru same prireditve, so na srečanju z novinarji na terasi hotela Radin v Radencih spregovorili predstavniki organizatorjev, in sicer: Boštjan Gerlec, predsednik organizacijskega odbora 38. Maratona treh src, Marko Pintarič, generalni sekretar OO, Vesna Maučec, direktorica hotelirstva v Zdravilišču Radenci, Heinrich Schmidlechner, župan občine Bad Radkersburg, Janez Rihtarič, župan občine Radenci in Andreja Zrnić, vodja tedenskih tekaških priprav za 38. Maraton treh src.

Tako smo med drugim slišali, da se priprave na najbolj srčen maraton v Sloveniji približujejo ciljni črti, saj se bodo tekači in pohodniki 38. Maratona treh src na proge podali že v soboto, 19. maja. Kot je povedal Marko Pintarič, so organizatorji letos poskrbeli za kar nekaj novosti, tako v tekmovalnem kot spremljevalnem programu. Prva popestritev prihaja na predvečer maratona, ko bodo udeleženci štartne številke lahko prevzeli na testeninki, med novostmi pa je tudi sprememba startne ure teka na 5 km. Maraton treh src, ki že 38 let poteka pod pokroviteljstvom Radenske, bo letos prizorišče državnega prvenstva v maratonu, gostil pa bo tudi Evropski pokal v nordijski hoji. Tekaški praznik Radencev se bo zaključil v glasbenem vzdušju – z evrovizijsko Leo Sirk in priljubljeno lokalno skupino The Cock Tails. Pred dobrima dvema letoma so v Radencih obudili tradicijo, s katero maratonska trasa spet prečka reko Muro in z njo državno mejo z Avstrijo.

“Nova trasa in meddržavno povezovanje sta odlično sprejeti na obeh straneh meja, zato bodo tekači mejo ponovno prečkali kar štirikrat. Tako nadaljujemo s poslanstvom preseganja državnih mej, pa tudi mej svojih teles in duha. Letos stopamo korak dlje, saj smo tekaškemu dogajanju dodali še kulinarično-zabavno prireditev ob prevzemu štartnih številk. To je nedvomno prijetna popestritev za tekače in njihove spremljevalce ter dodaten razlog za obisk našega čudovitega Pomurja,” je med drugim povedal Boštjan Gerlec, predsednik organizacijskega odbora. “Maraton treh src je postal tradicija, na kateri se srečujemo prijatelji in znanci iz sosednjih držav – tako tekači kot vsi tisti, ki uživamo v športno obarvanem dogajanju. Lani sem imel prijetno priložnost, da naznanim začetek tekmovanja ter z odra spremljam in spodbujam množico tekačev. Srčno vzdušje, ki je napolnilo startno-ciljno areno me je popolnoma prevzelo in verjamem, da bomo letos priča še enemu uspešnemu športnemu spektaklu,” je poudaril Heinrich Schmidlechner, župan občine Bad Radkersburg, ki je obljubil, da bo tudi letos med štarterji tekov s pištolo. Janez Rihtarič, župan občine Radenci pa je vpetost maratona v lokalno okolje strnil z besedami: “Z Maratonom treh src živi in diha celotna skupnost. Z množico tekačev in njihovih spremljevalcev, ki se zberejo v Radencih, se prebivalstvo naše občine skoraj potroji. Z leti je to postal tudi naš tradicionalni praznik, zato si za uspešno izvedbo maratona prizadevamo resnično vsi. Čeprav so Radenci celi dan zaprti se še ni zgodilo, da bi se kdorkoli pritoževal.”