Murskosoboški Expano, kar se tiče imena, ostaja tudi uradno

Kot smo že pisali, je mestna občina Murska Sobota (MOMS) januarja objavila javni natečaj za izbor idejne rešitve za ime, pozicijski slogan in logotip za paviljon, ki medtem že stoji ob Soboškem jezeru. Sedaj so znani rezultati. Na javni natečaj se je odzvalo 11 ponudnikov iz cele Slovenije, zmagalo pa je tamkajšnje domače podjetje.
Paviljon ob Soboškem jezeru tako rekoč že stoji, vsebina s produkcijskimi elementi je dorečena in se v naslednjih dneh pričakuje objava javnega naročila za izvedbo produkcije, opreme in tehnologij. V vsej tej zgodbi je manjkalo le pravo ime, ki še ni bilo izbrano. Sicer je ime EXPANO kot delovno verzijo konzorcij FRANCFRANC predlagal že na lanskem javnem natečaju za izbor idejne zasnove notranjega prostora z opremo, a kot uradno ime paviljona dokončno nikoli ni bilo potrjeno. Zato je Mestna občina Murska Sobota (MOMS) z namenom širšega dialoga in ustrezne komunikacije paviljona in njegove okolice objavila javni natečaj za izbor idejne rešitve za ime, pozicijski slogan in logotip za paviljon.

V javnem natečaju je MOMS iskala idejne rešitve, ki morajo obsegati predlog imena in pozicijskega slogana ter grafično zasnovo logotipa. Ponudniki so morali priložiti tudi pisno utemeljitev predloga. Ime, slogan in logotip morajo biti enostavni in razumljivi ciljnim skupinam. Pri snovanju predlogov za ime so prijavitelji morali upoštevati, da imajo rešitve možnost zaščite v slovenskem prostoru in da so primerne za komunikacijo v angleškem in nemškem jeziku. Izbrani prijavitelj bo moral pripraviti tudi podroben priročnik celostne grafične podobe in s tem dopolniti manjkajočo vrzel enovitega komuniciranja.

Expano ostaja tudi uradno

Predložene rešitve in podrobne predstavitve za izbor idejne rešitve za ime, pozicijski slogan in logotip za paviljon, ki so bile posredovane kot celota, je obravnavala pet-članska ocenjevalna komisija, ki so jo sestavljali trije predstavniki mestne občine, predstavnik Razvojnega centra Murska Sobota in predstavnik Zavoda za kulturo, turizem in šport Murska Sobota. Merila za izbor so bila naslednja: pomenskost in sporočilnost, prilagodljivost in prenosljivost, zapomnljivost, izvirnost in oblikovna rešitev simbola. Poleg meril so se ponudniki predstavili tudi s svojimi referencami.

Največ točk je komisija dodelila imenu EXPANO, slogan: DOŽIVITE POMURJE, ki ga je predlagalo podjetje FRANCFRANC d.o.o. iz Murske Sobote. Izvajalec bo za rešitev prejel nagrado v vrednosti 3.000 EUR.

Na drugo mesto se je uvrstila rešitev AGENCIJE IDEA d.d. za ime DVERI, slogan: ODPRTA VRATA PRILOŽNOSTI. Izvajalec za to rešitev  bo prejel nagrado v vrednosti 1.000 EUR.

Na tretje mesto se je uvrstila rešitev Društva za oblikovanje in razvoj TAK KOLEKTIV iz  Ljubljane za ime CIMPER, slogan: SRCE POMURJA. Tretjeuvrščena rešitev bo prejela nagrado v višini 500 EUR.

Izbrano ime, slogan in logotip bodo namenjeni pozitivni medijski promociji in grajenju zavesti o paviljonu kot gospodarskem in turističnem središču pomurske regije.

Do roka za oddajo ponudb se je odzvalo enajst (11) ponudnikov in sicer:

– AGENCIJA IDEA, Murska Sobota
– Danijela Grgić – samozaposlena v kulturi, oblikovalka, Ljubljana
– FORMITAS CREATIVE d.o.o., Ljubljana
– FRANCFRANC d.o.o., Murska Sobota
– FRONTAL d.o.o, Murska Sobota
– INNOVATIF d.o.o., Ljubljana
– INTESA RD d.o.o., Ljubljana
– MIHA BEZJAK, Ljubljana
– SISTEMI, OBLIKOVALSKI STUDIO d.o.o., Škofja Loka
– SM INTERNATIONAL d.o.o., Ljubljana
– TAK KOLEKTIV – društvo za oblikovanje in razvoj, Ljubljana

Predlagana imena in pozicijski slogani so bili naslednji (po abecednem vrstnem redu):

– ALFA, Kjer se objemajo srca
– CIMPER, Srce Pomurja
– DVERI, Odprta vrata priložnosti
– ENTER POMURJE, Vse o deželi ob Muri
– EXPANO, Doživite Pomurje
– MURA MOTION, Povest o Pomurju
– OTE DALE, Hiša Pomurja
– PANEXPO, Paviljon življenja
– PANONIAS, Negovana tla, rastejo
– ŠTORK, Dobrodošli. Kaj vas je prineslo?
– WELLMURA, Dveri v razgibano Pomurje