Murskosoboški bolnišnici ček v višini 3.686 evrov

Znesek 3.686 evrov bo romal murskosoboški bolnišnici. Gre za denar, zbran s prodajo plastenk, v sklopu ozaveščevalno-humanitarne akcije Jaz, ti, mi za Slovenijo – stara plastika za novo življenje. V sklopu akcije je bil omenjenemu znesku dodan še izkupiček dražbe majic slovenskih košarkarjev. Znesek bo namenjen nakupu ultrazvočne naprave srca za novorojenčke.
V akciji, ki letos poteka že četrto leto zapored, je sodelovalo 160 slovenskih šol in vrtcev, kjer so zbrali več kot deset ton in pol odpadnih plastenk PET. Plastenke PET so namenjene za polnjenje gaziranih in negaziranih pijač, vode, ledenega čaja, mleka, vina, sirupov in olja, za kozmetiko, čistila, motorna olja, sveče … Skupno so organizatorji dobrodelne akcije zbrali torej 3.686 evrov, z zbranimi finančnimi sredstvi pa bo bolnišnica porabila za nakup ultrazvočne naprave srca za novorojenčke.

Na novinarski konferenci, ki so jo v ta namen pripravili v Splošni bolnišnici Murska Sobota, so hkrati obelodanili še najuspešnejše sodelujoče v omenjeni dobrodelni akciji. Pri zbiranju plastenk so bili najuspešnejši otroci iz OŠ Dolenjske Toplice, ki so zbrali kar 10,63 kilograma plastenk na učenca. Zelo uspešni so bili tudi na Kobiljski devetletki. Ti so zbrali 6,82 kilograma plastenk na učenca, uspešni pa so bili tudi učenci iz Fokovcev. Tam so zbrali 1,79 kilograma plastenk na učenca. Vmes so bile sodelujoče tudi ostale Slovenske šole.

Predsednica društva Tandem Zagorje, Jelena Jerin, ki je hkrati idejni vodja projekta Jaz, Ti, Mi za Slovenijo, pojasnila kako pomembno je, da skušamo uporabo plastenk dolgoročno čim bolj zmanjšati. “Ker pa se poraba pijač v plastenkah še vedno povečuje, pa je prav, da s projekti kot je Jaz, Ti, Mi za Slovenijo izobražujemo in ozaveščamo javnost o pomembnosti pravilnega ločevanja in odlaganja odpadnih plastenk. S ponovno predelavo plastenk namreč ohranjamo tudi naravne vire in energijo.” Poudarila je še, da je potrebno že otroke spodbujati k odgovornemu ravnanju do okolja in skrbi za naš planet, kajti to je naš edini dom, ki ga imamo.

V vseslovenski akciji sodelujejo društvo Tandem Zagorje, Rdeči križ Slovenije in embalažna shema Dinos DROE Unirec, program EKO šola in revija Bogastvo zdravja ob podpori slovenskih komunalnih podjetij in programa Modra zastava.