Mursko Središće: Most za pešce preko reke Mure postaja realnost, gradila ga bo Hrvaška na svojem ozemlju

Tudi v Murskem Središću dajo veliko na sprehajališča, s slednjimi ob reki Muri medsebojno povezujejo kraje, nudijo gostinsko in športno ponudbo. Sprehajališče sv. Barbare v Murskem Središču je bilo vzpostavljeno pred okrog dvanajstimi leti, pred desetimi leti je bilo tlakovano, kar je bil pravzaprav začetek urbanizacije tega priljubljenega sprehajališča. Tokrat pa so se pričele priprave za gradnjo sprehajalnega mostu, ki ga bo Hrvaška, verjetno tudi z evropskimi sredstvi, preko reke Mure zgradila na svojem ozemlju.
“Tudi to je Hrvaška,” so zapisali v Murskem Središću po tem, ko so naznanili, da bodo v bližini slovenske meje na sicer svojem ozemlju zgradili most za sprehajalce, ki bo vodil čez reko Muro. Most bo med drugim namenjen tudi ribolova željnim, saj se kar nekaj vodnih površin, denimo “napolitanke” katere pogosto uporabljajo tukajšnji ribiči, pravzaprav nahaja na hrvaškem ozemlju. Kje bi pravzaprav sploh bil zgrajen takšen most ni povsem jasno, a je mogoče sklepati, da verjetno prav na območju prej omenjenih “napolitank.”

V Murskem Središću se sicer takšne sprehajalne povezave zelo veselijo, saj je na drugi strani meje, kot pravijo, na stotine hektarjev neokrnjene narave, z več desetimi mrtvimi rokavi reke Mure z zelo raznolikim rastlinskim in živalskim svetom. Kot so sporočili, je v pripravi dokumentacija za izvedbo geomehanskih meritev, za kar bodo odšteli okrog 5.500 evrov. Za potrebe izvedbe meritev so delavci tamkajšnjega javnega podjetja sicer že pokosili in uredili obe strani rečne brežine. Čez mejo že napovedujejo, da bo takoj po opravljenih meritvah sledilo projektiranje, za tem pa zagotovitev finančnih sredstev za gradnjo.

V Murskem Središću seveda računaj na evropska sredstva, “a ker gre za povezovanje prekorečnega hrvaškega ozemlja, računamo predvsem na finančno podporo države,” so zapisali. Med drugim so dodali še da je “to ozemlje tudi po arbitraži, iz katere je Hrvaška sicer izstopila, bilo priznano kot del Republike Hrvaške.” V kolikor bo takšen most tudi dejansko zgrajen, bo najverjetneje nekoliko več dela na tem območju imela tako hrvaška kakor seveda tudi slovenska policija, saj bo prestop schengenske meje brez preverjanja osebnih dokumentov bistveno olajšan.