Murska Sobota: Župan Jevšek včeraj aktiviral občinski štab Civilne zaščite

Župan Aleksander Jevšek je danes v veliki sejni dvorani sklical krizni sestanek s predstavniki vseh institucij v naši občini, ki so pristojne za izvajanje preventivnih ukrepov in organiziranje pomoči ob razglašeni epidemiji s koronavirusom.
Župan je sestanek sklical z namenom čim boljše organiziranosti in sodelovanja ter komunikacije med institucijami in z javnostmi in s tem čim učinkovitejšega izvajanja ukrepov v boju proti širjenju koronavirusa med prebivalstvom. Ob tem je poudaril, da vse institucije v prvi vrsti upoštevajo navodila Ministrstva za zdravje ter Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Glede na dejstvo, da v nekaterih humanitarnih organizacijah delujejo starejše osebe, ki spadajo v skupino najbolj ogroženih,  Mestna občina Murska Sobota poziva k sodelovanju z nevladnimi organizacijami mlajše prostovoljce (študenti, dijaki), ki svojo pripravljenost prijavijo neposredno humanitarnim organizacijam (Karitas, Rdeči križ, EHO podpornica). “Občane pozivamo k doslednemu upoštevanju preventivnih ukrepov in sledenju navodil Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Še posebej je v tej fazi pomembno čim manj druženja med prebivalstvom,” so zapisali.

V Zdravstvenem domu Murska Sobota, Kopališka ulica 24 deluje vstopna točka za odvzem brisa ob sumu na okužbo s koronavirusom za celotno regijo (področje zdravstvenih domov Lendava, Ljutomer, Gornja Radgona in Murska Sobota). “Občane pozivamo, da dosledno upoštevajo navodila in na vstopno točko NE PRIHAJAJO posamično in nenapovedano, ampak najprej po telefonu pokličejo izbranega osebnega zdravnika ali dežurno službo, ki mu bo podal vsa potrebna nadaljnja navodila.”

Aleksander Jevšek

Podobno kot za varstvo v vrtcih bo murskosobška Občina v sodelovanju z vodstvi osnovnih šol v občini poskrbela za najnujnejše varstvo otrok v skladu z navodili, ki jih šole še pričakujejo od Ministrstva za šolstvo in bodo objavljeni na spletnih straneh šol. Nujno varstvo otrok bo organizirano le za otroke, katerih starši bodo nujno potrebovali varstvo, ker bodo dolžni še naprej opravljati svoje delo.

“Tako do nadaljnjega na Mestni občini Murska Sobota NI uradnih ur (v obliki osebnih obiskov v občinski stavbi. V tem času naprošamo stranke, da z mestno občino komunicirajo preko telefona, elektronske pošte ali po pošti. Prav tako bo zaprta blagajna in vložišče Mestne občine Murska Sobota,” so še dejali.

Javni zavodi v Mestni občini Murska Sobota sledijo navodilom pristojnih resornih ministrstev za posamezen javni zavod. V kolikor javni zavod nima pristojnega resornega ministrstva le-ta upošteva navodila ustanovitelja. Tako so medtem že zaprti Ljudska univerza Murska Sobota, Pokrajinska in študijska knjižnica Murska Sobota, Pokrajinski muzej Murska Sobota, odpovedani oz. prestavljeni so vsi dogodki Zavoda za kulturo, turizem in šport Murska Sobota in RIS Rakičan, EXPANO (razen gostinskega dela), vrata zapira tudi Mikk Murska Sobota.

“Občanke in občane še enkrat pozivamo k upoštevanju ukrepov in navodil Nacionalnega inštituta za javno zdravje in pristojnih institucij, predvsem pa k samozaščiti in omejevanju stikov predvsem pa k racionalnemu in obzirnemu obnašanju in strpnosti,” so zaključili.