Murska Sobota: “Vrata v Pomurje” že dobivajo podobo

Prvi jasnejši obrisi projekta Vrata v Pomurje, ki nastaja ob Soboškem jezeru, so že vidni. Šlo bo za eno največjih turističnih pridobitev v zgodovini tamkajšnje občine, projekt pa je tudi, kot pravijo, širšega regijskega pomena.
Paviljon, ki je Slovenijo predstavljal na svetovni razstavi Expo Milano, bo z letošnjim letom (predvidoma do poletja) dobil vsebino, ki je v tem delu Evrope v takšnem obsegu in na eni lokaciji ne najdemo. Interaktivni doživljajski park bo obiskovalce popeljal po Pomurju in jih prek novih tehnologij nagovarjal k nadaljnjemu raziskovanju in odkrivanju skritih kotičkov.

Paviljon bo ob doživljajskih sobah obiskovalcem nudil informacijsko točko, trgovino z regijskimi produkti, ki bo zasnovana kot ‘senje’, center mobilnosti, restavracijo s panonskimi dobrotami in kotiček za posedanje ob kavi. Drugo nadstropje bo s sobami, opremljenimi s potrebno tehnologijo, namenjeno predstavitvi gospodarstva in poslovnih možnosti Pomurja.

Podjetje Pomgrad je medtem zaključilo zemeljska dela, pripravili so temelje za postavitev paviljona. To delo sedaj nadaljuje podjetje Lumar IG, ki je paviljon zasnovalo. Na Mestni občini Murska Sobota ne skrivajo ambicij, ki jih imajo s tem projektom. Želijo namreč povečati število turistov in investitorjev. Pri koordinaciji projekta sodelujejo z Razvojnim centrom ter Zavodom za kulturo, turizem in šport Murska Sobota. Za potrebe celostne zgodbe projekta Vrata v Pomurje bodo urejeni tudi spremljajoči objekti ob Soboškem jezeru za potrebe naravnega kopališča in ureditve okolice s parkirnimi prostori in preostalo infrastrukturo.

Veliko se bo torej dogajalo tudi v neposredni bližini samega paviljona, kjer bodo na voljo številne zunanje aktivnosti. Med drugim bo nastal motorik park, ki bo poskrbel za to, da obiskovalcem ne bo dolgčas. Sprostili se bodo lahko v naravnem kopališču, se sprehodili po urejenih sprehajalnih poteh, doživeli adrenalinsko izkušnjo ob številnih aktivnostih na vodi itd. Murskosoboški župan Aleksander Jevšek poudarja, da bodo z novimi vsebinami ustvarili nov ponos mesta in regije, medtem ko nekateri kritiki, med njimi sta najglasnejša mestna svetnika Anton Štihec in Andrej Mešič, dvomijo v ekonomsko ustreznost projekta. Jevšek ob tem dodaja, da gre za investicijo za občane, družine, športnike, rekreativce in kulturnike.