Murska Sobota: Vinski vitezi s praporom Legature

Na lanskoletni viteški svečanosti v Radencih sta Senat in Konzulat za Slovenijo, Evropskega reda vitezov vina svoje Omizje za Pomurje povišala v Legaturo, tokrat pa so na svečanosti v Murski Soboti vse skupaj statusno nadgradili. S tem sta ji namreč povišala stopnjo in obliko organiziranosti, zahtevnejša pa je postala tudi programska vsebina.

Statusna sprememba je odprla možnost sprejetja dveh lastnih redovnih atributov, tirzusa in prapora. Ker je bil tirzus sprejet že ob povišanju, se je Svet legature za Pomurje odločil, da svoj prapor razvije na skupni svečanosti ob praznovanju 20. obletnice ustanovitve Omizja.

Tako so se v Grajski dvorani gradu Murska Sobota zbrali pripadniki Evropskega reda vitezov vina, Konzulata za Slovenijo na čelu s prvim prokonzulom Tomo Kovačičem. Gostitelja svečanosti sta bila Prvi in Drugi legat Legature za Pomurje Ignac Rajh, eques in Andrej Šajnovič, iudex. V goste sta povabila tudi predstavnike Senata, ki jih je zastopal senatni odposlanec za jugovzhodno Evropo Franz Haschej, vse vodje ostalih petih Omizij v Sloveniji, župana MO Murska Sobota dr. Aleksandra Jevška, velikega častnega viteza in bivšega predsednika republike Milana Kučana, prvega vodjo Omizja za Pomurje Janija Gonca, vinske kraljice iz Pomurja in druge goste. Na svečanosti so v kulturnem programu sodelovali učenci Glasbene šole Murska Sobota, duhovno misel je pripravil duhovnik mag. Leon Novak, v skrajšani obliki pa je bila predstavljena tudi Kronika 20. letnega obdobja. Zbrane je uvodoma pozdravil tudi župan Mestne občine Murske Sobota, dr. Aleksander Jevšek, ki je poudaril, da Evropski red vitezov vina pomaga pri ohranjanju vrednot. “Tisti, ki pozablja na svoje vrednote, domovino, na človekove pravice in človekovo dostojanstvo, se mu slabo piše.” je dejal Jevšek, ki je ob tej priložnosti Legaturi za Pomurje podelil tudi priznanje mestne občine Murska Sobota.

Razvili prapor Legature

V osrednjem delu svečanosti je bil razvit prapor Legature, ki regijo Pomurje ob reki Muri in v stičišču štirih držav oblikovno simbolizira kot vinogradniško vinarsko območje. Iz rok prvega in Drugega legata je prapor prevzel zakladnik Legature Franc Cipot in ga po blagoslovitvi s strani duhovnika, mag. Leona Novaka simbolno predal prvemu častnemu nosilcu Andreju Gerenčerju. Protokol celotne svečanosti je vodil maršal Legature Mitja Kos, program celotne svečanosti pa je povezovala mag. Norma Bale. V drugem delu svečanosti, ki ga pripadniki Reda imenujejo viteško prijateljevanje so udeleženci bili deležni pokušnje vrhunskih vin redovnih vinarjev iz vseh vinorodnih pod okolišev Pomurja, po izboru enologov Cvetke Sakelšek in Danila Steyerja, ter odlične kulinarike gostilne Rajh.