Murska Sobota: Teden dni pred uradno otvoritvijo mediji obiskali Expano

Regijski promocijski center Expano, ki naslednji teden odpira vrata, so predvčerajšnjim obiskali mediji. Ogledali so si paviljon, ki je zasnovan kot Pomurje v malem in ga sestavljajo štirje glavni sklopi, in sicer razstava, turistično-informacijski center s trgovinico, gostilnica ter prostor namenjen poslovni rabi, kjer bo vzpostavljena tudi SPOT točka.
Uradna otvoritev bo prihodnji teden, za javnost pa bo paviljon odprt od 13. aprila naprej. Otvoritveni vikend, ki odpira pomladno sezono v Expanu in ob Soboškem jezeru, bo spremljal bogat glasbeni program, turistična in kulinarična tržnica Pomurja ter vrsto aktivnosti na jezeru in ob njem.

Bojan Kar, direktor Razvojnega centra Murska Sobota, je ob tem povedal: “Ko je ta čudoviti paviljon predstavljal ponos Slovenije na svetovni razstavi v Milanu, smo sanjali o tem, da nekaj takega nastane v Pomurju. Z veliko volje mestne občine, regije, države in naših partnerjev danes uresničujemo te sanje. Expano je regionalni razvojni projekt. V središču regije, na obrobju Murske Sobote in tik ob avtocesti Ljubljana – Budimpešta, je Expano vstopna točka v Pomurje. Ampak njegov resnični namen ni le v prijazni obravnavi gostov in investitorjev, pač pa v sistematičnem preskoku v kakovosti in izkušnji Pomurja.”

V razstavnem delu se nahaja več tematskih točk, ki predstavljajo regijo iz različnih zornih kotov, in bo obiskovalcu ponudilo potovanje skozi čas, razglede nad pomurskimi lepotami, predstavitev vode življenja, polet nad Pomurjem, razkrilo skrivnosti čarobnega gozda ter približalo umetnost ustvarjanja ob reki Muri v loncih doživetij.

Helga Lukač, vodja Expano, je ob tem dodala: “Expano ne more nadomestiti celovite izkušnje regeneracije v termalnih kopališčih, kolesarjenja po naših gričih in ravninah, uživanja v naših vinih in kulinariki, odkrivanja naše bogate kulturne dediščine in naravnih danosti. To tudi ni njegov namen. Z vsebino razstave želimo navdušiti k nadaljnjemu odkrivanju regije in gosta pomagati usmeriti tja, kjer so njegovi interesi.”

“Otvoritev Expana je šele začetek razvoja turistične destinacije Soboško jezero,” je povedala Brigita Perhavec, direktorica Zavoda za kulturo turizem in šport. “Danes tukaj nastaja središče pomurskega turizma. Zavod bo tudi v prihodnje povezoval in promoviral turistično ponudbo v regiji. Expano nam bo omogočil, da goste popeljemo skozi Pomurje, njegovo zgodovino, lepote in dobrote. Del izkušnje bodo pridobili v paviljonu, za vrhunsko doživetje Pomurja, pa jih bomo usmerjali v zanimive kraje naše regije.”

Dr. Aleksander Jevšek, župan Mestne občine Murska Sobota, je ob koncu medijskega dogodka dejal, da je “Expano prehodil dolgo pot od Milana do Murske Sobote, potovanje pa je trajalo kar štiri leta. Danes vem, da je bilo štiriletno potovanje paviljona vredno truda celotne ekipe, ker smo z njim v Pomurju dobili nov zagon za razvoj turizma in podjetništva. Z njim se Murska Sobota pogumno postavlja na zemljevid ne le Pomurja, ampak bistveno širšega mednarodnega prostora.” Izrazil je hvaležnost široki ekipi, ki je vodila projekt, pa tudi številnim izvajalcem, ki so na obrežju Soboškega jezera ustvarili nov ponos Pomurja.

Expano je regijski promocijski center, postavljen na obrežje nastajajočega turističnega, športnega in doživljajskega parka Soboško jezero. Slovenski paviljon iz svetovne razstave v Milanu je recikliran, da kot integrator, generator in promotor pomurskega turizma soustvarja in spodbuja vrhunsko turistično in podjetniško prihodnost Pomurja.

Naložbo sta sofinancirala Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Expano je bil zgrajen v sklopu projekta Vrata v Pomurje – regijski promocijski center, katerega vrednost znaša 4,8 mio EUR. Od tega 2,6 mio EUR sredstev (54%) predstavljajo sredstva EU in RS 1,0 mio EUR (21%) sredstva iz Pomurskega zakona ter 1,2 mio EUR (25%) sredstva Mestne občine Murska Sobota.

Z vzpostavitvijo regijskega promocijskega centra »Vrata v Pomurje« je Mestna občina Murska Sobota izkoristila potenciale degradiranega območja ter v tamkajšnje okolje umestila dejavnosti, ki bodo pomembne za gospodarsko in turistično promocijo občine kot tudi celotne pomurske regije.