Murska Sobota: Slovesnost ob dnevu zmage

Ob dnevu zmage je na Trgu zmage v Murski Soboti potekala tradicionalna spominska slovesnost s polaganjem vencev. Spominu na padle padle za našo svobodo, so se poleg župana Jevška poklonili veleposlanik Ruske federacije dr. Doku Zavgajev, predstavniki mestne organizacije Združenja borcev za vrednote NOB, predstavniki Društva Rusija Slovenija,  predstavniki moskovskega mestnega sveta borcev in predstavniki veteranskih društev vojne za Slovenijo.

Župan Jevšek je v svojem nagovoru povedal, da sta bila “Pomurje in Slovenija skozi vso svojo zgodovino križišče kultur in stičišče imperijev. Ker smo majhni, smo razvili miselnost sprejemanja, sposobnost delati z razlikami in veščino ustvarjanja prijateljstev.

V svetu, polnem delitev, zato tudi danes ostajamo most. Med vzhodom in zahodom, med Evropo in Balkanom, med majhnimi in velikimi. To je naša kultura: ustvarjanje prijateljstva, gradnja razumevanja, povezovanje različnosti in ustvarjanje skupne koristi za vse.

Prva in najpomembnejša izmed teh skupnih koristi mora biti mir. Danes, v svetu globokih delitev, postaja ta velika vrednota krhka in ranljiva. Pot do miru naj nikoli več ne postane gromenje topov, ampak vedno spoštovanje, dialog in razumevanje.”

Ruski veleposlanik se je v svojem nagovoru zahvalil slovenskim oblastem in lokalnim skupnostim, ki širom Slovenije vzorno skrbijo za ohranjanje spomina na vojake rdeče armade, ki so izgubili svoja življenja daleč od svoje domovine.

Ob tej priložnosti je veleposlanik pred prireditvijo županu podelil priznanje v imenu Ministrstva za obrambo Ruske federacije “za zasluge pri ovekovečenju spomina na padle branitelje domovine”. Župan je ob tem povedal, da je to priznanje izjemna čast in ga s ponosom sprejema v imenu vseh občank in občanov ter v imenu vseh nekdanjih vodstev občine in politikov, ki so skrbeli, da se je spomin na naše osvoboditelje prenašal iz roda v rod.

Spomenik v Murski Soboti simbolizira skupni boj rdeče armade in partizanov v 2. svetovni vojni.

Spomenik Zmage je delo sovjetskega vojnega inženirja. Zamišljen je bil kot grobnica 521 vojakom Rdeče armade in 150 vojakom Prekmurske čete, katerim so se tudi poklonili. Gre za vojake, ki so življenje izgubili v zaključnih bojih 2. svetovne vojne v Pomurju, a posmrtni ostanki vojakov nikoli niso bili tja dejansko prenešeni. Ostajajo namreč na murskosoboškem pokopališču. Pred spomenikom so se takrat zbrali predstavniki vseh zavezniških vojsk.