Murska Sobota: Sabina Gutalj bo šla do Evropskega sodišča!

Mariborsko delovno sodišče je najprej presodilo v korist nekdanje miss, prej zaposleno na murskosoboški občini, v ponovljenem postopku pa v korist soboške občine, a se tudi tukaj ne bo končalo. Gutaljeva bo šla, kot je dejala, do konca.
Čeprav pravdanje, kjer nekdanja uslužbenka Mestne uprave Murska Sobota Sabina Gutalj terja od delodajalke, da jo vrnejo nazaj v službo in ji plačajo odškodnino za nazaj, traja že četrto leto, zadeva očitno še ni dokončna. Delovno sodišče v Mariboru je sicer najprej presodilo, da ima Gutaljeva prav, a je sedaj, v sporu med MO Murska Sobota in Sabino Gutalj razsodilo, da je občina nekdanjo občinsko pravnico odpustila zakonito.

A to ne pomeni, da je zadeva končana, saj je Gutaljeva po pričakovanju že napovedala pritožbo. Sedaj je najbolj aktualno, da je Delovno sodišče v Mariboru izdalo sodbo v primeru izredne odpovedi delovnega razmerja Sabini Gutalj, nekdanji vodji oddelka za splošne zadeve in pravni svetovalki v upravi MO Murska Sobota. Sodnica Mojca Dubravica je razsodila, da je tožena stranka Gutaljevo, ki je mimogrede tudi sama pravnica, odpustila zakonito. To pa tudi pomeni, da MO Murska Sobota ne rabi spet sprejeti Gutaljeve v službo ter ji izplačati odškodnino, katero je slednja zahtevala.

Spomniti velja, da je MO Murska Sobota Gutaljevo aprila 2015 odpustila zaradi domnevnega šikaniranja oz. trpinčenja ene od podrejenih sodelavk, nakar je Gutaljeva v prepričanju, da je bila izigrana, vložila tožbo proti občini in zahtevala, da ji ta vrne službo. Tožnica je aprila 2017 uspela v nameri, da jo ponovno zaposlijo in ji povrnejo vse plače z obrestmi od aprila 2015. Prvič je razsojal sodnik Delovnega sodišča Maribor Božidar Merc. Soboška občina se z odločitvijo sodišča ni strinjala, zato se je v odprtem pritožbenem roku pritožila iz vseh treh pritožbenih razlogov, in sicer bistvene kršitve določb pravdnega postopka, zmotne in nepopolne ugotovitve dejanskega stanja in zmotne uporabe materialnega prava. Po pritožbi murskosoboške občine je februarja 2018 Višje delovno in socialno sodišče v Ljubljani sodbo razveljavilo in določilo novo obravnavo. Na novem sojenju pa je sodišče torej razsodilo v prid murskosoboške občine, s katere so sporočili, da je odvetnik, ki je v tem primeru zastopal MO Murska Sobota prejel sodbo delovnega sodišča, in jo še preučuje. Župan, dr. Aleksander Jevešk nam je še povedal, da sodbe, ki še ni pravnomočna ne more komentirati.

 Občina Murska Sobota

V primerjavi z občino je odpuščena in sedaj “poražena” pravnica, ki je kot rečeno že napovedala pritožbo. “Dejstvo je, da je sodnik v prvotnem sojenju na podlagi izvedenih dokazov v celoti pritrdil moji tožbi in sklenil, da je odpoved nezakonita tako v procesnem, kot tudi v materialnem smislu. In dejstvo je, da je druga sodnica v ponovnem sojenju, na osnovi istih dokazov, odločila popolnoma nasprotno. Sodba še ni pravnomočna, tokrat se bom pritožila jaz. Do sedaj nisem smela ničesar govoriti za medije in ker postopek še traja, še ne morem dajati nobenih konkretnih informacij. Izkoristila pa bom vsa pravna sredstva, če bo potrebno, tudi pot na Evropsko sodišče za človekove pravice.” je komentirala nekdanja missica Sabina.

Sicer pa ne gre prezreti niti samega sojenja, ko je direktor občinske uprave Srečko Đurov na sodišču trdil, da je do odpusta med drugim prišlo zaradi šikaniranja in žaljivega odnosa nekdanje zaposlene do sodelavke ter neopravljanja nalog, naloženih s strani direktorja. To naj bi vodilo v izgubo zaupanja ter posledično uvedbo disciplinskega postopka in izredno odpoved pogodbe o zaposlitvi. Sabina Gutalj je njegove trditve zavrnila in jih označila za izmišljotine. Prepričana je bila, da je šlo pravzaprav za obračun ob menjavi oblasti, saj je kot desna roka služila nekdanjemu županu Antonu Štihcu, katerega je na volitvah leta 2014 zamenjal nov župan, dr. Aleksander Jevšek.

Po njenem so očitki nadlegovanja na delovnem mestu služili zgolj kot izgovor za odpust. Ob tem je dodala: “Svoje delo sem vedno opravljala in ga bom tudi v prihodnje profesionalno.” Sedaj, natančneje čez dober mesec dni bodo minila štiri leta, odkar je Gutaljeva brez službe in kot kaže bo vsaj še nekaj časa tako …