Murska Sobota: Prijeti storilci vlomov v stanovanjske hiše v Murski Soboti; Pomurska avtocesta: Prevažal zamrznjene ptice zaščitenih vrst

Na območju Policijske postaje Murska Sobota so policisti v mesecu oktobru 2019 obravnavali več vlomov v stanovanjske hiše, ki so bili s strani neznanih storilcev izvršeni v času med 17. in 20. uro. Minulo nedeljo, ob 12.27 uri so bili policisti s strani Finančnega urada RS obveščeni, da imajo v postopku državljana Italije, ki v osebnem avtomobilu prevaža zamrznjene ptice zaščitenih vrst.
Prijeti storilci vlomov v stanovanjske hiše v Murski Soboti

Na območju Policijske postaje Murska Sobota so policisti v mesecu oktobru 2019 obravnavali več vlomov v stanovanjske hiše, ki so bili s strani neznanih storilcev izvršeni v času med 17. in 20. uro. V večini primerih je šlo za nenaseljene stanovanjske hiše ali pa so lastniki za kratek čas hišo zapustili. Storilci so v hiše vlamljali skozi vhodna ali balkonska vrata ali okno, preiskali notranjost ter odtujili denar in zlatnino.

1. novembra 2019 so bili policisti s strani občana iz Murske Sobote obveščeni, da se v eni izmed ulic v Murski Soboti gibljejo sumljive osebe. Z hitro in uspešno intervencijo so bile sumljive osebe izsledene v naselju Moravske Toplice. Pri zbiranju obvestil je bilo ugotovljeno, da se v vozilu prevažajo štirje državljani Madžarske, stari od 21 do 40 let. Ker so bili podani utemeljeni razlogi za sum, da so izvršili vlome po mestu Murska Sobota jim je bilo odrejeno pridržanje.

Po zbranih obvestilih so bili tujci privedeni pred dežurnega preiskovalnega sodnika zaradi utemeljenega suma storitve treh kaznivih dejanj velikih tatvin. Izrečena jim je bila pogojna zaporna kazen (trem osumljencem 5 mesecev in enemu 10 mesecev). Vsem je bil izrečen tudi ukrep izgon tujca iz države za dobo 2 let.

Prevažal okrog 250 komadov zamrznjenih ptic

Minulo nedeljo, ob 12.27 uri so bili policisti s strani Finančnega urada RS obveščeni, da imajo v postopku državljana Italije, ki v osebnem avtomobilu prevaža zamrznjene ptice zaščitenih vrst. Z zbiranjem obvestil je bilo ugotovljeno, da je bil 59-letni državljan Italije zaustavljen na pomurski avtocesti na relaciji Pince – Murska Sobota. V hladilni vreči je prevažal 7.083 g ali okrog 250 komadov zamrznjenih ptic. Po zbranih obvestilih naj bi ptice izvirale iz zakonitega lova v Romuniji in bile namenjene v Italijo.

V tej zvezi kriminalisti Sektorja kriminalistične policije PU še zbirajo obvestila in čakajo na ekspertizo ARSO o vrstni pripadnosti in predpisih s katerimi so ptice zavarovane. Ptice so bile predane v hrambo veterinarski službi. Po pridobljenem mnenju bo podano poročilo ali kazensko ovadbo na okrožno državno tožilstvo Murska Sobota.