Murska Sobota: Obnovljena spomenika v mestnem parku

Ob spominskem dnevu Mestne občine Murska Sobota, sta bila pred slovesnostjo v Gledališču Park odkrita dva obnovljena spomenika v mestnem parku in sicer: spomenik padlim učiteljem in spomenik prekmurskim književnikom.
Po krajši slovesnosti, ki so jo pripravili dijaki Gimnazije Murska Sobota in člani Zveze borcev za vrednote NOB so spomenik padlim učiteljem odkrili podžupan mestne občine Murska Sobota Zoran Hoblaj, minister za izobraževanje, znanost in šport dr. Jernej Pikalo ter predsednika Združenja borcev za vrednote NOB Murska Sobota Evgen Emri in mestne organizacije Damir Domjan.

Podžupan Zoran Hoblaj je ob prazniku povedal: “Spominski dan Mestne občine Murska Sobota je vsako leto priložnost, da se kot skupnost spomnimo na pomurski osvobodilni boj. Ta dan je namreč posvečen spominu padlim za našo svobodo, spominu vsem deportiranim iz Prekmurja. Letos se ob prazniku še posebej spominjamo vseh pomurskih učiteljev in profesorjev, ki so izgubili življenja v vihrah II. svetovne vojne. Pred slovesnostjo smo se ob spomeniku, ki ga je v letošnjem jubilejnem prekmurskem letu obnovila Mestna občina Murska Sobota poklonili njihovemu spominu.”

O spomeniku prekmurskim književnikom pa je pred kratkim izvoljeni škof evangeličanske cerkve mag. Leon Novak citiral Miška Kranjca, ki je v 7. številki revije Mladi Prekmurec iz leta 1940 opisal obeležje namenjeno evangeličanskim in katoliškim duhovnikom ter narodnim buditeljem. z naslednjimi besedami: “Če pridete v Soboto, si ne pozabite ogledati poleg vseh drugih stvari tudi spomenik prekmurskim književnikom. Spomenik stoji ob široki, cvetlični poti proti gradu. Na desni strani, za mladimi topoli. Da ne boste iskali kakega bronastega ali marmornatega konja in na njem negibnega jezdeca! Ne, našli boste veliko kamenito knjigo na širokem podstavku. Knjiga je zaprta , na platnicah pa ima napise, ki kažejo, da je na tej zemlji, tudi v davnini prebival slovenski človek, in da je na tej zemlji živel človek, ki je pisal za ta rod v slovenskem jeziku.; ustvarjal je kulturo za to zasužnjeno ljudstvo. Bili so težki časi, polni negotovosti, pa vendarle polni vere in upanja.« Novak je poudaril, da nam spomeniki poleg obujanja zgodovinskih spominov služijo tudi v opomin. “Spomnijo nas, da je vsak izmed nas odgovoren za zdrav in človeku dostojen razvoj družbe, šolstva, gospodarstva in kulture.”

Sredstva za obnovitvena dela na obeh spomenikih v vrednosti 8.700 evrov je zagotovila Mestna občina Murska Sobota.