Murska Sobota: Naj prostovoljci minulega leta

Župan dr. Aleksander Jevšek je minuli torek v Gledališču Park podelil priznanja prostovoljcem, ki so bili v minulem letu najbolj požrtvovalni in predani prostovoljskemu delu. Mestna občina Murska Sobota nosi naziv “Prostovoljstvu prijazno mesto.” Slovenska filantropija in Slovenska mreža prostovoljskih organizacij s tem nazivom izpostavljata tiste občine, ki prepoznavajo pomen prostovoljskega dela občanov, cenijo njihovo delo, podpirajo prostovoljske organizacije in namenjajo del občinskih sredstev za razvoj prostovoljstva v svoji občini. Poleg tega pa s posebno prireditvijo nagradijo tiste posameznike, društva in organizacije, ki so bili najbolj predani prostovoljnemu delu v minulem letu.
Župan Jevšek se je na minuli torkovi tradicionalni prireditvi zahvalil vsem prostovoljcem, ki s svojim delom prispevajo k lepšemu in kakovostnejšemu življenju v skupnosti. Ob tem je poudaril, da na Mestni občini Murska Sobota z veseljem podpiramo prostovoljstvo in prostovoljne organizacije in društva. Izpostavil je, da je prireditev simbolična zahvala prav vsem prostovoljcem, tudi vsem tistim anonimnim posameznicam in posameznikom, ki vsakodnevno, brez posebnega izpostavljanja in objav na družbenih omrežjih, delujejo na številnih področjih prostovoljstva.

“Številni ste, ki obiskujete starejše in jim osvetljujete samotne ure, številni, ki pomagate invalidnim, socialno šibkim, bolnim, osamljenim, številni, ki delite topel obrok, s tistimi, ki ga nimajo, številni, ki svoj prosti čas namenite delovanju v različnih društvih, krajevnih skupnostih, številni, ki ste aktivni pri zaščiti živali in našega lepega okolja. Nihče od prostovoljcev za svoje delo ne pričakuje v zameno ničesar, dejanja sama, jih naredijo bogatejše, za vse pa sonce sije lepše in prijaznejše,” je povedal župan Jevšek.

Naj prostovoljka 2019 v Mestni občini Murska Sobota je postala aktivna članica Sveta za invalide pri Mestni občini Murska Sobota Eva Abraham, ki kot prostovoljka deluje na različnih področjih in pri številnih društvih.

Priznanje za Naj prostovoljno društvo 2019 v Mestni občini Murska Sobota je prejela Mladinska ekipa Prostovoljnega gasilskega društva Murska Sobota, zaradi hvale vrednega dela in napredka na področju pionirjev in mladincev v prostovoljnem gasilstvu.

V kategoriji Naj prostovoljna organizacija je komisija izbrala Škofijsko Karitas Murska Sobota, ki je s pomočjo prostovoljcev v oporo posameznikom v najrazličnejših stiskah in v oporo najšibkejšim v naši družbi.

V kategoriji Naj prostovoljni dogodek je komisija izbrala akcijo “Prostovoljci brez meja,” v kateri so sodelovali mladi prostovoljci iz različnih krajev Evrope. Nosilec evropskega projekta je bilo Društvo kreativne mladine Murska Sobota. Mladi so v konkretnih akcijah pomagali različnim institucijam in posameznikom.