Murska Sobota: Na ponovljenem sojenju milejša kazen za mlada Ljubljančana

Predsednik okrožnega sodišča v Murski Soboti, sodnik Branko Palatin je na ponovljenem sojenju dvema mladima Ljubljančanoma, ki sta maja letos iz Hrvaške, v Slovenijo, pretihotapila sedem Kitajcev, na ponovljenem sojenju, določil nekoliko milejšo kazen, kot na prvem sojenju. Po petih mesecih za rešetkami, bosta mladca oddelala še 240 ur v splošno korist.
Predsednik okrožnega sodišča v Murski Soboti, sodnik Branko Palatin je na ponovljenem sojenju dvema mladima Ljubljančanoma, ki sta maja letos iz Hrvaške, v Slovenijo, pretihotapila sedem Kitajcev, na ponovljenem sojenju, določil nekoliko milejšo kazen, kot na prvem sojenju. Takrat sta fanta 22-letna, Samir Ahmetaj in Timotej Fermišek bila obsojena na po deset mesecev zapora in plačilo dobrih 1.300 evrov denarne kazni, ob tem pa jim je bil podaljšan pripor. Zagovornika obeh obsojenih, murskosoboška odvetnika Zlatko Herceg (Ahmetaj) in Igor Weindorfer (Fermišek) sta se na obsodbo pritožila in višji sodniki so jima ugodili. Prvostopenjsko sodbo so razveljavili, ker da sodišče na prvi stopnji ni dovolj tehtno obrazložilo svoje odločitve o izrečenih zapornih kaznih, ter zadevo vrnili v novo sojenje.

In tokrat je vse šlo po “hitrem postopku,” saj sta se tako Ahmetaj kot Fermišek že na avgustovskem predobravnavnem naroku pokesala in priznala krivdo, tako, da je sodnik Branko Palatin tokrat opravil le narok za izrek kazenske sankcije. Višji sodniki so menili, da bi moral Palatin bolj podrobno pretehtati, ali ne bi bila zadostna kazen družbeno koristno delo. Po odločitvi Vrhovnega sodišča RS sta bila Ahmetaj in Fermišek 29. oktobra letos izpuščena iz pripora, v katerem sta bivala od 29. maja, torej natanko pet mesecev. Okrožna državna tožilka Manuela Frumen je tudi tokrat, na naroku predlagala, da se ju vnovič obsodi na deset mesecev zapora, a se je strinjala z možnostjo, da sodišče preostanek kazni, ki je nista prestala, spremeni v kazen dela v korist družbe.

Znova je tudi predlagala denarno kazen šestdesetih dnevih zaslužkov oziroma nekaj več kot 1.300 evrov za vsakega obtoženega. Odvetnika Igor Weindorfer in Zlatko Herceg, ki sta branila obtoženca, sta Palatina zaprosila, naj upošteva dejstvo, da sta se njuna varovanca za tihotapljenje ljudi odločila iz mladostniške naivne želje po hitrem in lahkem zaslužku. Odvetnika sta prosila še za nižji denarni kazni, ker da sta njuna varovanca brezposelna in še kazen morata izvrševati. Zato sta tudi prosila, da jima izreče minimalno denarno kazen in omogoči plačilo na obroke, kar bi olajšalo življenje fantoma, zlasti Timoteju, ki je pred nedavnim postal oče in mora skrbeti tudi za majhnega otroka. Odvetnika sta sodišče, prav zaradi finančnega stanja obeh mladostnikov, zaprosila tudi za oprostitev plačila stroškov postopka.

Sodnik Branko Palatin je v novem izreku sodbe sledil tožilki in obrambi. Obtožencema je prisodil mesec manj kot na prvi obrambi, in sicer devet mesecev zapora, od tega bosta štiri mesece zaporne kazni lahko odslužila z družbeno koristnim delom. Pet mesecev kazni pa sta že tako odslužila v priporu. Palatin je obema naložil še 375 evrov denarne kazni, to je 40 dnevnih zaslužkov. Če pa tega ne bosta plačala v treh mesecih, po pravnomočnosti sodbe, bosta vsak še 20 dni morala za zapahe. Sodnik je oba obtožena oprostil tudi plačila stroškov sojenja ter zagovornikov, kar bo bremenilo državni proračun.