Murska Sobota: Na novinarski konferenci pozvali k sodelovanju v projektu EDWARD

V okviru projekta EDWARD so včeraj po vsej Evropi pod skupnim sloganom Nič smrtnih žrtev na evropskih cestah potekale številne preventivne in druge aktivnosti. Ob tej priložnosti so tudi v Policiji podrobneje predstavili svoja prizadevanja za večjo prometno varnost ter obenem pozvali vse udeležence cestnega prometa k odgovorni in strpni vožnji. Včerajšnjo novinarsko konferenco so pripravili v sodelovanju s Policijsko upravo Murska Sobota.
Na novinarski konferenci v Murski Soboti so sodelovali Robert Vehovec iz Sektorja prometne policije na Generalni policijski upravi, dr. Srečko Šteiner iz Policijske uprave Murska Sobota, mag. Geza Erniša, častni škof in stunt motorist Rok Bagaroš. Vse voznike so pozvali k sodelovanju pri projektu EDWARD, podpisu prisege za večjo varnost na cestah in k varni vožnji. V zadnjem mesecu se je varnost cestnoprometnih udeležencev na slovenskih cestah namreč precej poslabšala.

Poleg tega pa so v Murski Soboti včeraj v okviru projekta EDWARD potekale še druge aktivnosti na temo prometne varnosti, ki so jih pripravile Ekonomska šolo Murska Sobota, Center varne vožnje Murska Sobota in Agencija RS za varnost prometa.

Kljub ugodnim trendom na področju prometne varnosti, se je v zadnjih mesecih ta poslabšala

V letu 2018 v Sloveniji beležimo ugodne trende na področju prometne varnosti, saj je do današnjega dne na slovenskih cestah umrlo 68 udeležencev v prometu (v enakem obdobju lani 81). V prvih osmih mesecih letošnjega leta smo obravnavali za 14 odstotkov manj hudo telesno poškodovanih in 4 odstotke manj lažje telesno poškodovanih.

Kljub vsemu pa želijo izpostaviti, da se je v zadnjem mesecu varnost cestnoprometnih udeležencev poslabšala, saj je v septembru umrlo že pet voznikov osebnih avtomobilov, pet voznikov motornih koles in kolesar. Stanje se je poslabšalo predvsem med vozniki motornih koles, saj je v osmih mesecih letošnjega leta umrlo skupno sedem voznikov motornih koles, samo v prvih dveh septembrskih tednih (od 1. do 16. septembra) pa je umrlo še pet voznikov motornih koles!

Udeležence v cestnem prometu zato pozivajo, naj bodo pri vožnji strpni, naj upoštevajo cestnoprometne predpise in naj bodo pozorni na šibkejše udeležence v cestnem prometu. Voznikom enoslednih vozil pa svetujejo, naj bodo v poznopoletnih dneh še posebej previdni in naj vozijo tako, da lahko predvidijo vse nevarne situacije in da lahko temu prilagodijo tudi način vožnje.