Murska Sobota: Jo je poskusil umoriti?

Preiskovalni sodnik je Makedonca albanskega rodu poslal v pripor, kjer bo počakal na sojenje: Minuli petek, ko je velika vročina pritiskala nad pomursko ravnico, je močno sonce očitno vplivalo tudi na ljudi, saj je v središču prekmurske prestolnice Murske Sobote skorajda prišlo do tragedije. Okrog 14. ure je namreč Operativno komunikacijski center Policijske uprave Murska Sobota prejel nujni klic oškodovanke iz Murske Sobote, ki je povedala, da jo je partner, po predhodnem prepiru z nožem porezal po telesu in da krvavi.
“Na kraj so bili napoteni policisti in obveščeni reševalci, ki so poškodovanki nudili prvo pomoč, nakar je bila odpeljana v murskosoboško bolnišnico. Osumljeni 32-letni državljan Severne Makedonije je s kraja dejanja pobegnil in so ga policisti po intenzivni akciji, po dejanju izsledili, ter mu odvzeli prostost. Zaradi suma storitve kaznivega dejanja poskusa umora, ga bodo po vseh zbranih obvestilih, privedli k preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Murski Soboti. Stopnje poškodbe še niso znane, oškodovanka pa ni v življenjski nevarnosti,” je minuli petek nekaj ur pod dogodku sporočil vodja OKC PU Murska Sobota, Dejan Bagari.

Policisti in kriminalisti so Makedonca albanskega rodu 32-letnega S.I. pridržali ter hitro zbrali potrebne podatke in ga včeraj, v nedeljo privedli pred dežurnega preiskovanega sodnika Branku Palatinu. Ta ga je v navzočnosti okrožnega državnega tožilca Boruta Horvata, in zagovornika po uradni dolžnosti, odvetnika Danila Harija, in zaradi begosumnosti in ponovitvene nevarnosti, odredil pripor, kjer bo počakal na glavno obravnavo.

Porezal sonarodnjakinjo

Petkov krvavi incident, v katerem je bila poškodovana omenjena mlajša ženska, se je pripetil v blokovskem naselju v središču Murske Sobote. V enem od stanovanjskih blokov so še nekaj časa bile vidne krvave sledi. Po pričanju očividcev sta iz bloka na Vrtni ulici 6 pritekla okrvavljena ženska in moški, ki se je podal na beg. Takoj zatem in vse tja do 16. ure se je na kraju nahajalo več kriminalistov ter rešilnih in policijskih vozil. Prišlo naj bi tudi vozilo pomurskega Centra z socialno delo, ker partnerja vpletena v spor imata majhnega otročka. Po naših neuradnih podatkih naj bi prišlo do spora med mladim parom, pri čemer je moški, svojo partnerko, albansko sonarodnjakinjo, z ostrim predmetom porezal po vratu, nato pa pobegnil, a so ga policisti kar hitro prijeli …

Tragedija se ne zgodi iz danes na jutri. Nevropsihiater Jožef Magdič, dr. med. opozarja na vse pogostejše zakonske in izven zakonske zdrahe, ki trajajo mesece in leta

Družinsko nasilje, ki se pogosto konča tudi tragično, zlasti v Pomurju je veliko “družinskih” umorov, ubojev in samomorov, na skrajnjem severovzhodu države spremlja ugledni, sedaj že upokojeni nevropsihiater Jožef Magdič, dr. med., ki je dalj časa bil tudi sodni izvedenec. Tako so mu tovrstni dogodki, tudi najhujša kazniva dejanja, uboji, umori, samomori ipd., zelo blizu. Strinja se, da je v Pomurju po osamosvojitvi Slovenije obravnavanih veliko preveč umorov, katerim pogosto sledi tudi samomor. “To je dejansko velik problem, a se kaj takega ne zgodi čez noč, temveč se ‘pripravlja’ več mesecev in celo več let. Travme partnerskega odnosa se nabirajo in s časom že majhna iskra privede do najhujšega. Tudi kot sodni izvedenec trdim, da pride do nesmiselnega in absurdnega dogodka potem ko nekdo več ne vidi izhoda. Pogosto svojci, prijatelji in sosedi niti ne vedo, kaj se za stenami kuha in ko pride do tragičnega dogodka, si vsi belijo glavo zakaj je do tega prišlo. To pa se je nabiralo dalj časa in pogosto niti ne veš kdo bo storilec in kdo žrtev. Res je, da je moški večinoma morilec, ker je pač fizično močnejši ni pa rečeno, da je tudi kriv, a zgodi se tudi obratno,” razlaga dr. Magdič.

Po njegovem zaplete prispeva več dejavnikov, ne le morebitno skakanje čez plot, temveč socialni problemi, finančni prispevki v družinski proračun ipd. Nekoč tega ni bilo, ko sta partnerja svoji plači dal na isti kup, danes pa vsakdo ima svojo plačilno kartico in pogosto nihče ne zna natančno, kaj se dogaja z denarjem. “Sčasoma je med partnerji premalo časa, premalo in preslaba komunikacija, ljubezen prehitro izginja in vse to vodi k nesoglasjem in včasih tudi najhujšemu. Vedno več je slabih partnerskih odnosov, premalo se posvečamo partnerju. Vse to vodi k paranoji oz. nezaupanju in tukaj je potrebno iskati vzroke za večino težav in konec koncev tudi krvnih deliktov. Pogosto se že pri nastajanju partnerskih vezi vidi, da se bo vse skupaj slabo končalo,” pravi naš sogovornik in opozarja, da težave povzročajo tudi ločitve, zlasti se težko odloča o skrbništvu nad otroci, ki trpijo čeprav ničesar niso krivi, in tudi pri premoženjskih zadevah, katere so najpogosteje kamni spotike.

“Naj mi ženske oprostijo, toda ne morem mimo dejstva, da družinska, zlasti ločitvena zakonodaja, nista dorečeni. Vedno je prednost na strani ženske, čeprav ni rečeno, da je vedno kriv moški. Poznam primer izpred nekaj dni, ko me je obiskal moški, ki ni agresiven in ne napadalen. Dejal mi je, da za otroka plačuje preživnino in vse drugo kot je določeno, a kaj ko svoja otroka ni mogel videti ne za božič in ne za novo leto, ker je pač tako odločila njuna mama. In kaj si lahko plete v glavi kakšnega drugega očeta, ki ni tako nežen, kot ta ki me je obiskal?” se sprašuje nevropsihiater Jožef Magdič, ki je mimogrede specializiral psihiatrijo v Ljubljani in Zagrebu ter študiral analitično psihologijo na Jungovem inštitutu v Zürichu. V Švici je delal v dveh psihiatričnih bolnišnicah in psihoterapevtskem sanatoriju, psihiater je bil tudi v Nemčiji. Pri nas je bil zaposlen v psihiatričnih bolnišnicah na Pohorskem dvoru in v Ormožu, v soboškem zdravstvenem domu, imel je zasebno ambulanto v Rakičanu… Pri 76 letih je čil, miselno iskriv in kot sam pravi, vedno optimist.