Murska Sobota: Expano in Soboško jezero v letu 2021 obiskalo največ obiskovalcev doslej

Razvojni center Murska Sobota že skoraj tri leta upravlja z Regijskim promocijskim centrom Expano. V tem obdobju so bili deležni pozitivnih odzivov čez 53 tisoč obiskovalcev, ki so vstopili v interaktivni doživljajski park, prejeli priznanje Sejalec 2020, posebno nagrado Turistične zveze Slovenije in se uspešno spopadali z izzivi epidemije.
V interaktivni doživljajski park Expano v letu 2021 vstopilo čez 20.700 obiskovalcev

V letu 2021 je samo v interaktivni doživljajski park, ob upoštevanju vseh priporočil za varen obisk, vstopilo 20.702 obiskovalcev, kar je največ v enem letu doslej. Zaradi okoliščin, ki so jih narekovali ukrepi ob epidemiji, je večina obiskovalcev bilo Slovencev. Tujci, ki so jih obiskali, pa so bili Avstrijci, Nemci, Italijani, Madžari, Francozi, Čehi, Nizozemci, Švicarji in Litvanci. Regijski promocijski center Expano je sicer v času svojega delovanja v interaktivnem doživljajskem parku sprejel že čez 53.000 obiskovalcev, ki so s pomočjo sodobnih tehnologij spoznavali Pomurje iz novih zornih kotov, se zabavali in pridobili nove informacije ter dejstva o regiji in ponudbi v njej. V 33 mescih delovanja je Expano od odprtja moral kar dvakrat zapreti vrata zavoljo epidemije. Skupno za kar 8 mesecev, ki predstavljajo skoraj četrtino časa celotnega poslovanja. Kljub izzivom, s katerimi smo se srečali vsi v turizmu, so zelo zadovoljni z obiskom v lanskem letu.

Na destinaciji Soboško jezero v letu 2021 okrog 80.000 obiskovalcev

Nova turistična destinacija z vsemi aktivnostmi pridobiva na prepoznavnosti in jo je v letu 2021 po ocenah obiskalo okrog 80.00 obiskovalcev, ki so se udeležili 34 različnih dogodkov in organiziranih srečanj ob jezeru in v Expanu. V poletnih mescih so obiskovalcem že drugo sezono bili na voljo brezplačni ležalniki in senčniki. Prav tako je že drugo leto zapored na destinaciji jezera poskrbljeno za reševalno službo s prisotnostjo reševalca iz vode, čeprav je jezero brez statusa kopalnih voda in je kopanje na lastno odgovornost.

Delajo odgovorno in prizadevno. Njihovo delo je opaženo

Za svoje delo in rezultate so poleg pohval prejeli tudi različne nagrade in priznanja, ki jih navdihujejo za nadaljnje aktivnosti na področju razvoja destinacije in novih produktov. V letu 2021 so prejeli posebno priznanje Turistične zveze Slovenije v akciji Moja dežela – lepa in gostoljubna. Leto pred tem soo prejeli prestižno priznanje SEJALEC 2020 za najbolj ustvarjalne in inovativne dosežke v slovenskem turizmu, ki ga podeljuje Slovenska turistična organizacija. Tekom leta so vpeljevali standarde trajnostnega okoljskega poslovanja in konec leta tudi vložili vlogo za pridobitev certifikata Zeleni ključ, s čimer bodo še dodatno prispevali k okoljskemu ozaveščanju tako med zaposlenimi kot med obiskovalci.

Nadgrajujejo in bogatijo svoje delovanje

Njihovo poslanstvo je poleg tega, da obiskovalcem od blizu in daleč približujejo izvirnost Pomurja in edinstvenost njegovih doživetij, usmerjeno tudi v ustvarjanje turistične skupnosti ter razvoj novih in inovativnih turističnih produktov visoke kakovosti. Z aktivnostmi sledijo svojemu poslanstvu ter se povezujejo s ponudniki turističnih storitev in produktov v regiji, kjer ustvarjajo nove skupne produkte in doživetja. Vsebine v regijskem promocijskem centru so dopolnili in obogatili z novo storitvijo »Panotriper«. To je načrtovalec popotovanja in raziskovanja regije, ki obiskovalcem olajša odločitev kaj vse videti in doživeti v Pomurju glede na njihove interese in preference, mobilnost, čas in denar ter vremenske danosti. Z njim želijo turiste razpršiti po regiji in jim ponuditi edinstvena doživetja z vrhunskimi uporabniškimi izkušnjami.