Murska Sobota: Ena največjih tatvin v zgodovini Pomurja: Madžar na sodišču trdil, da ga ni bilo poleg

Čez dobra dva tedna, 16. marca 2020 bodo minila tri leta odkar se je v Murski Soboti pripetila ena največjih tatvin v tem delu države sploh. V noči na 16. marec 2017 so namreč trije Madžari, Krisztian Tököli, Peter Farkas in Tamás Erdely, izvršili tatvino dveh novih tovornih kombijev iz tovarne Kutsenits v Lendavski ulici v Murski Soboti, zraven pa še nekaj rezervnih delov in drugih materialov, tako da je v kaznivem dejanju nastalo za najmanj 220 tisoč evrov škode.
Policisti in kriminalisti so s sodelovanju s kolegi iz Madžarske dokaj hitro odkrili storilce, bistveno več težav pa trije obtoženi povzročajo sodišču. Sodnik okrožnega sodišča v Murski Soboti, Stanislav Jug, namreč že dalj časa skuša opraviti vsaj predobravnalni narok, toda Madžari se kljub obljubam, da bodo prišli, nenehno izogibajo.

Tokrat pa je sodnik Jug le uspel opraviti predobravnavni narok vsaj za enega izmed obtoženih, in sicer 45-letnega Petra Farkasa iz Budimpešte. Obtoženi glede rojakov ni povedal ničesar, seveda pa je na naroku odločno zanikal krivdo, da bi sodeloval v očitanem kaznivem dejanju. V svojo obrambo je celo navedel, da kritičnega 16. Marca 2017 in tudi ves marec sploh ni bil v Murski Soboti, za kar naj bi imel alibi. Tako sodniku ni ostalo drugo, kot da določi glavno obravnavo, kjer se bo Farkas zagovarjal s soobtoženima sonarodnjakoma. Pred tem pa bo sodišče skušalo opraviti predobravnavni narok še za Tökölija in Erdelya, slednji bo najverjetneje tudi zanikal krivdo, glede prvo obtoženega, 42-letnega Krisztiana Tökölija iz okolice rokometno znanega madžarskega mesta Veszprém, pa je stanje nekoliko drugačno.

Po podatkih, ki jih je iz Madžarske pridobilo sodišče, slednji naj bi služil zaporno kazen v svoji državi in bo potrebno počakati, da bo lahko prišel v Mursko Soboto. Tököli, za katerega so štirikrat razpisali predobravnalni narok, a ga ni bilo in tudi ni komuniciral s svojim zagovornikom, odvetnikom Zvonkom Brenčičem, je sicer že pred časom pisal sodniku Stanislavu Jugu in je priznal krivdo za sodelovanje v eni največjih tatvin v Prekmurju sploh, hkrati je prosil za “humano” sodbo! Žal njegovo pisanje nič ne pomeni, kajti dokler ne pride na sodišče, sodnik Jug ne more jasno slišati, ali bo priznal krivdo ali pa mu bodo sodili v rednem postopku.

V omenjenem pismu, zraven katerega je priložil tudi nekaj medicinske dokumentacije, Tököli priznava vse očitke in sodišču predlaga, da mu izrečejo sankcijo brez njegove prisotnosti. S tem bi, kot pravi želel sodišču olajšati delo in zadevo čim prej zaključiti, hkrati sodišče prosi “za humano sodbo, katero bo sprejel.” S takšno odločitvijo se ne strinjajo na tožilstvu, kjer obtožnico zastopa višji državni tožilec Drago Farič, ker da pisno soglasje ni dovolj, ter da se obtoženi mora udeležiti predobravnalnega naroka in na tem naroku izjasniti glede krivde.

Stanislav Jug

V vsakem primeru pa je bolj kot ne jasno, da bodo na soboškem sodišču le čakali na prihod obtoženega, kajti že pred časom je pooblaščenec oškodovanca, odvetnik Ignac Horvat zavrnil predlog, da bi sojenje odstopili madžarskim pravosodnim organom, kajti na našem sodišču bržkone zahteval ali vsaj napovedal visoko odškodnino. Kakorkoli že, zaenkrat je tudi po zaslugi madžarskih organov pregona, ki so dobro sodelovali z našimi organi, znana in pravnomočna le obtožnica zoper Krisztiana Tökölija, ki ga po uradni dolžnosti zastopa odvetnik Zvonko Brenčič iz Murske Sobote, ki še ni komuniciral z njim.

Vodja okrožnega državnega tožilstva v Murski Soboti Drago Farič najmanj trem Madžarom očita, da so v noči med 15.3. od 23.15 ure, in 16.3.2017 do 3.03 ure, vlomil v poslovne prostore družbe za proizvodnjo vozil Kutsenits International na Lendavski ulici v Murski Soboti. Najprej so vlomili v krog tovarne, nato pa še v prostore podjetja, iz katerih so ukradli različne materiale, orodje, opremo in razne dele od avtomobilov in avtobusov, last družbe Kutsenits International. Hkrati je odtujil tudi dve neregistrirani kombinirani vozili znamke VW Transporter, last podjetja Raiffeisen – Impuls Fuhrparkmanagement GmbH Co KG. S tem sta omenjeni podjetji oškodovali za skupno 220.000 (prvo za 165.000 in drugo za 55.000).

Tožilstvo Madžarom očita tudi, da so že pred v bližini kraja dogodka ukradli tudi registrske tablice z dveh avtomobilov, in sicer s parkiranega osebnega avtomobila znamke citroen Berlingo, last podjetja Služba protokola iz Ljubljane in osebnega avtomobila znamke BMW 320, last Uroša Golinarja iz Dankovcev, ki sta tako tudi utrpela manjšo materialno škodo. Seveda v celotni zadevi kaže pohvaliti dobro sodelovanje slovenskih in madžarskih varnostnih organov, saj se sprva ni vedelo niti, ali so bili na delu domači storilci ali morda iz tujine.

Vsekakor pa so bili tatovi zelo drzni, saj so ukradena vozila varovana z alarmom, ta naj bi se sprožil, vendar varnostnik službe, ki varuje tovarno, ob prihodu na kraj ni našel ali opazil ničesar sumljivega. V vsakem primeru tatovi podjetje za predelavo vozil in izdelavo mestnih avtobusov Kutsenits International v Murski Soboti, gre za slovensko izpostavo avstrijske družbe Kutsenits z več kot 70 letno tradicijo, marca 2017 niso obiskali prvič.