Murska Sobota: 184 zaposlenih v Boxmarku včeraj prejelo odpovedi delovnega razmerja

Zaposleni v murskosoboški enoti družbe Boxmark Leather so včeraj, v skladu z napovedjo, prejeli odpovedi pogodb o delovnem razmerju, potem ko je vodstvo podjetja po petih letih proizvodnje napovedalo zaprtje omenjenega obrata z novim letom. Predstavniki murskosoboške službe zavoda za zaposlovanje so z sedaj že bivšimi zaposlenimi opravili sestanek.
Pri delitvah odpovedi delovnih razmerij, te so se namreč v murskosoboškem obratu podjetja Boxmark opravljale včeraj, so bili prisotni tudi sodelavci območne službe zavoda za zaposlovanjem ki bodo prisotne seznanili s termini za prijavo v evidenco iskalcev zaposlitve. To se mora zgoditi najkasneje v treh dneh po prejetju odpovedi. Delodajalec je sicer vsem delavcem iz murskosoboškega obrata ponudil delo v matičnem podjetju v Kidričevem, a kdo bo se za delo v 100-kilometrov oddaljenem kraju odločil, še ni znano. Tistim pa, ki se ne bodo odločili za nadaljevanje dela v Kidričevem, bodo takoj vročili še vloge za denarna nadomestila, hkrati pa bodo tem ponudili informativno delavnico, na kateri jih bodo seznanili z možnostmi različnih tečajev, ki jih omogoča projekt Spin.

Med tistimi, ki bodo ostali brez dela so večinoma delavke nekdanjega tekstilnega giganta Mura, večina slednjih je tudi nekoliko starejših, njihova struktura pa zato ni najbolj spodbudna. Jasno je, da so razmere na trgu dela sedaj precej drugačne kot takrat, ko je Pomurje ostalo brez Mure, zato bo zaposlitev za omenjene lažje najti. Kot je bilo moč slišati, se bo za delo v Kidričevem odločilo zelo malo delavk. Med razlogi za zaprtje obrata v Murski Soboti je direktor podjetja Marjan Trobiš navedel optimizacijo proizvodnje z bolj sodobnimi stroji na matični lokaciji, pa tudi ohlajevanje avtomobilskega trga, zaradi česar upada količina naročil. V matičnem podjetju v Kidričevem je sicer zaposlenih 1.600 ljudi. Proizvodnjo v Murski Soboti so sicer leta 2014 odprli začasno zaradi povečanega obsega dela, v Murski Soboti pa so načrtovali ostati zgolj leto dni.

Boxmark je zadnji dve leti posloval negativno, lani so ob štiriodstotnem padcu prodaje, ki je znašala 152 milijonov evrov, beležili kar deset milijonov evrov čiste izgube.