MSNSOL predlog o združitvi zavodov (zaenkrat) zavrnila

Občinski svet občine Lendava je na svojem minulem zasedanju dal zeleno luč k združitvi zavodov ZKPL in Knjižnica Lendava. A kot kaže, načrta ki so si ga zamislili na lendavski občini, zaenkrat ne bo enostavno izpeljati.

Kot smo že poročali, namerava občina Lendava združiti dva zavoda in sicer Zavod za kulturo in promocijo Lendava (ZKPL) ter Knjižnico Lendava, Oba zavoda sta javna, po besedah župana Balažka pa je vzrok potencialne združitve slabo poslovanje ZKPL-ja ter nejasna vizija zavoda Knjižnica Lendava. Občinski svet je sicer za združitev dal zeleno luč, a so načrte na občini tokrat prekrižali na 8 redni seji Madžarske samoupravne narodne skupnosti občine Lendava (MSNSOL).

Brez glasu MSNSOL-a pač ne bo šlo

A da lahko omenjena javna zavoda združijo pod eno streho, mora svoje soglasje podati tudi soustanoviteljica, Madžarska samoupravna narodna skupnost občine Lendava. O predlogu občine so razpravljali na svoji 8. redni seji, na kateri pa iz opravičenih razlogov, ni bilo župana Balažka. Predlog sta tako predstavila Jasna Bračič Szabó in podžupan Ferenc Horváth.

Več članov MSNSOL je izrazilo zaskrbljenost zaradi združitve omenjenih ustanov, saj instituciji predstavljata različne dejavnosti. Med drugim so si prisotni bili nekako enotni, da predlog ni dovolj podrobno razdelan in da ne odgovarja na vsa vprašanja. Med drugim so omenili, da v združitvi vidijo tudi negativne strani.

MSNSOL je zaprosila za dodatna pojasnila in za nekaj časa, za pregled predloga. Je pa res, da brez soglasja Madžarske samoupravne narodne skupnosti, združitev ni možna.

 • komentator

  Barem nekdo, ki se upa postaviti samovoljnim načrtom Župana…well done

 • svetnik

  Tipično za šerifa, njemu je izpod časti, da bi se srečal z navadnimi smrtniki, on se pogovarja samo s sebi enakimi, z ministri, veleposlaniki in nekdanjimi državnimi voditelji. Ima pa svoje cucke tudi v svetu madžarske skupnosti, bez brige. Poleg tega, če dobro vem, se madžari financirajo preko občin, torej, če hočejo denar, bodo morali kao prvo prositi za sprejem pri njem (po predhodni najavi, seveda, in nekaj dni ali tednov počakati). Kao drugo na kolenih prositi, lepo prositi, in to več mesecev zapored, naj jim nakaže nekaj (prosimo, prosimo, gospod, dajte nam nekaj dinarjev, nemamo za kruha, pa puno lačnih čaka doma). To je shema scenografije soglasja po blažekovo.

  • gost janez

   se strinjam, ne bodo dolgo vztrajali, kajti podšerif francek je glavni cucek, zato so ga postavili za podšerifa, a ne, da svoje nauči kozjih molitvic, ko to gospodar zahteva

  • komentator 2

   “Zaenkrat” je bistvena beseda, zaenkrat…

 • Mednarodni kulturni center

  Zelo pozitivno je, da se v zadnjem času vedno večkrat oglašajo na tem forumu nekateri svetniki z imenom in priimkom (Koncut, Kulčar, Kasaš… žal drugih se ne spomnim). V imenu pravice do obveščenosti pozivam omenjeno trojico (pa tudi ostale), da tudi v tej tematiki povedo svoje mnenje TUKAJ, ker drugje pač ni možnosti za javno debato. Mislim, da vedno več občanov prebira komentarje na Lendavainfoju, ker smo PODINFORMIRANI.
  1. Čigava ideja je bila združitev knjižnice in gledališča, in v čem je poanta, torej zakaj? Mislim, da v celi državi NI še enega takega javnega zavoda! Po moje gre za popolnoma različne kuturne vsebine, torej je to absolutna nestrokovna združitev.
  2. Zanimivo je tudi ozadje tega kulturnega centra, ker se tu in tam (tudi v proračunu za 2016 in županovem načrtu razvoja do 2019) vzporedno s tem omenja MEDNARODNI KULTURNI CENTER.
  3. Dajte prosim vsaj vi svetniki (Koncut, Kulčar, Kasaš, pa tudi drugi, ki kaj veste in vas ni strah javnosti), razložite nam davkoplačevalcem, občanom in volilcem, zakaj dejansko gre. Kaj pomeni MEDNARODNI KULTURNI CENTER, ki bo po županovem načrtu stal 4 MILIJONE evrov! A je to res, ali pa gre za nov “mednarodni” kolesarski center, torej zgrešeno idejo enega pametnega.
  5.Od koga ali česa bo nov lendavski kulturni center MEDNARODEN, morda od Sircev, Somalcev, Sudancev, ali od čega? A bo program tudi mednaroden, pa zaposleni in direktor tudi?
  4. Zakaj se v tej zadevi ne organizira okrogla miza, da bi občane informirali vsaj z osnovnimi podatki?
  Hvala za ogdovor (ostajam anonimna, ni me sram tega priznati)

  • žabji festival

   Glede točke 5 … če se bo uresničilo tisto, kar že en čas čivkajo določeni, predvsem avstrijski necenzurirani mediji, da Bruselj v nekaterih državah (predpostavljamo, da v južnih/balkanskih) narčtuje nastajanje “slumov” za migrante/begunce, obstaja možnost, da se bo v lendavski občini drastično povečalo število prebivalcev. Vse pa je seveda odvisno, kako se bodo odločili v Ljubljani.

   Mogoče pa je prvi korak k temu ravno ta MEDNARODNI KULTURNI CENTER, kjer bo ena izmed pomembnih kultur arabska in afriška.

   slum = barakarsko naselje

 • The Capital of Bograč

  Vsaka prestolnica ima svoj Mednarodni kulturni center.
  International Cultural Centre
  Nemzetkozi Kulturalis Kozpont
  Internationales Kulturzentrum
  Centre culturel international
  Naslednji korak pa je International Busines Centre.
  Iz dneva v dan nas je več, smo večji in premožnejši. Mislim, da bi morali zgraditi tudi letališče.
  Samo tega ne razumem, kaj delamo narobe, da nam mladi masovno odhajajo, v prestolnici pa nas je manj kak 3000. Od tega 1000 abrahamov in 1000 mam abrahamk.
  Arabi pa prihajajo v Abu Len Dabi.

  • Bala-šejk-Tone

   Ta je dobra, Arabci bodo kupovali letalske karte za Abu-Len-Dabo!
   Nafto že imamo, pa plin… Malo bo problem z bogračem, recept bo treba spremeniti zaradi svinjine, sporočite Kolenku.
   Stolp pa bodo preuredili v minaret, ali kaj? Predlagam novo ime: Minaret Bala-šejk-Tone.

   • Arabec na strehi

    Gledališka dvorana/kulturni dom pa bo verjetno dobila funkcijo džamije.

    Lendava v arabiščini:

    متجر

    Mednarodni kulturni center:

    المركز الثقافي الدولي