Možnosti odpoklica županov ne bo

Novela zakona o lokalni samoupravi ki bi omogočila odpoklic županov v drugo ni dosegla zadostne podpore. Da bi zakon obveljal, bi zanj morala glasovati večina vseh poslancev.

Novela, katero je državni zbor že enkrat potrdil, v drugo ni dobila zadostne podpore. Za novelo je glasovalo 37 poslank in poslancev, proti pa jih je bilo 38. A ker je državni svet nanjo izglasoval veto, bi zanjo moralo glasovati najmanj 46 poslancev. Za zakon so glasovali v SMC in ZL, med tem ko so bili poslanci ostalih strank večinoma nenaklonjeni načinu uveljavitve istituta odpoklica župana. V prvo je za zakon glasovalo 45 poslancev, poslanci Desusa pa so se po številnih pozivih premislili.

Že sicer pa sta noveli nasprotovali obe združenji županov – Skupnost občin Slovenije in Združenje občin Slovenije. V obeh so namreč bili mnenja, da bi takšen institut prinašal konec lokalne samouprave in da bi se lahko tudi zlorabljal. V kolikor bi novela zakona bila sprejeta, je Predsednik Združenja občin Slovenije Robert Smrdelj že napovedal njegovo ustavno presojo.

In kaj bi predvideval takšen zakon?

Novela zakona o lokalni samoupravi je predvidevala, da lahko občani odpokličejo župana enkrat med mandatom, in to v obdobju po preteku 12 mesecev od dneva nastopa mandata in najkasneje 12 mesecev pred potekom mandata, če so izpolnjeni z zakonom določeni pogoji glede števila volivcev v občini, ki podprejo pobudo, zahtevajo glasovanje o odpoklicu in se udeležijo glasovanja.

Število podpisov podpore zahtevi za odpoklic župana je po noveli odvisno od števila prebivalcev v občini tako, da odstotek volivcev, ki naj zahtevo podprejo, pada od 30 odstotkov v občini z do 5000 prebivalci do deset odstotkov volivcev v občini z več kot 100.000 prebivalci.

Odločitev volivcev za odpoklic župana je sprejeta, če se glasovanja udeleži več kot 90 odstotkov števila volivcev, ki so glasovali v prvem krogu na zadnjih rednih volitvah za župana, in če za odpoklic glasuje večina volivcev, ki so glasovali.

  • A.B.C.

    Prav nezmožnost odpoklica župana ter neomejeno število mandatov omogočata zlorabo funkcije in zlorabo lokalne samouprave! Kako lahko nekdo trdi, da bi možnost odpoklica, pri čemer bi se upoštevala volja ljudstva, ki je županovo rit tudi postavila na dobro plačan in privilegiran stolček, lahko bila zlorabljena! Aja, župan Smrdelj je to izjavil. Toliko o kredibilnosti. Možnost odpoklica župana bi pomenila korak v smeri etike, integritete in lokalne demokracije. Novela je seveda padla zaradi prevelikega političnega vpliva županov, k čemur pripomore tudi nemožnost odpoklica. Paradoks. Potrebno se je vprašati zakaj se župani bojijo odgovornosti in volje ljudstva po tistem, ko preživijo preizkus volitev, če ravnajo vsi tako etično, zakonito in v skladu z javnim interesom. Ob vsem tem se zamislimo o lendavski situaciji.

  • Meščan
  • letalec

    A.B.C., podpišem. Pametnjakoviči se bojijo demokracije.