Mladinske organizacije in društva zaradi nelogičnega razpisa s težavami pri delovanju

Lendavska občina je minuli torek 5. septembra na svojih spletnih straneh objavila “javni razpis za sofinanciranje mladinskih programov oz. posameznih mladinskih projektov iz proračuna Občine Lendava 2017.” To je vse lepo in prav, če ne bi bil razpis objavljen vsaj pol leta prepozno.
Mladinske organizacije in društva imajo na območju naše občine težave pri delovanju in to le zaradi enega samega razpisa, ki bi načeloma zaradi lažjega delovanja mladinskih organizacij oz. društev lahko bil objavljen v marcu ali aprilu, kot je to navada v večjih pomurskih občinah: Murski Soboti, Ljutomeru in Gornji Radgoni. Na to problematiko aktivnejše in večje mladinske organizacije v našem kraju opozarjajo že leta, a se ne zgodi nič.

Že občinski svetnik Mihael Kasaš, nekoč predsednik Mladinskega sveta Lendava, je včeraj na svojem Facebook profilu naznanil, da je objavljeni razpis na voljo veliko prepozno, z njim pa se je strinjal tudi Alen Dominić, ki je že pred Kasašom vodil omenjeno mladinsko organizacijo. V času predsedovanj obeh je recimo Mladinski svet, ki je krovna organizacija vseh mladinskih društev v občini, imel težave s plačevanjem režijskih stroškov, saj tovrstne organizacije največkrat shajajo le s sredstvi tovrstnih razpisov, a kaj, ko je takšen razpis objavljen v začetku septembra, v sredini septembra se zaključi, razdeljevanje denarja se zgodi konec septembra oz. v začetku oktobra, sredstva pa je potrebno porabiti do 31. decembra. In tako društva večino leta životarijo.

Kasaš: “Videti je, kot da občinska uprava ni sposobna opravljati svojih nalog.”

“Mladim je potrebno namenit več pozornosti, saj so veliko bolj dovzetni na zunanje vplive. Na to opozarjam že vsa leta tudi kot občinski svetnik. Specifično sem pri sprejemanju proračuna tudi to leto ponovno opozoril da se praksa iz prejšnjih let naj ne ponavlja, in se je. Žal. Videti je, kot da občinska uprava ni sposobna opravljati svojih nalog. Kako pa bi, če se na službah zamenjujejo osebe hitreje kot kjerkoli meni znano. Zadnji primer je bila tajnica občine. Tudi kadrovski načrt je bil kaj nekajkrat na dnevnem redu občinskega sveta. Menim, da bi mogla biti županska funkcija le kot politična funkcija, ki povezuje strokovnjake in občane v dobrobit celotne občine. Najpomembneje pri vsem tem pa je, da ima tisti na funkciji govor, misli in dejanja usklajena. Če govoriš in obljubljaš eno, misliš drugo, delaš pa tretje nosiš tudi posledice tega, če si v funkciji, pa nosi celotna občina,” je bil včeraj oster Kasaš.

Druge občine so mladinskim organizacijam veliko bolj prijazne

Preverili smo, kakšno je stanje v drugih občinah. V Murski Soboti, Ljutomeru in Gornji Radgoni tovrstne razpise objavijo v mesecu marcu ali aprilu, mladinske organizacije in društva pa denar na svoje račune prejmejo okvirno ob koncu meseca aprila.

V razpisu lendavske Občine je moč prebrati tudi, da mora posamezni prejemnik sredstev le-ta porabiti do 31.12., pa čeprav jih prejme šele v oktobru ….