Mlademu Lendavčanu Petru Škrilecu prva nagrada na fotografskem natečaju na Festivalu inovativnih tehnologij 2020

Tako kot že nekaj let, je tudi letos Zveza za tehnično kulturo Slovenije objavila nagradni fotografski natečaj za tekmovanje v digitalni fotografiji na Festivalu inovativnih tehnologij 2020 za osnovne in srednje šole. Na slednjem je bil najuspešnejši mladi Lendavčan, peter Škrilec, sicer dijak Dvojezične srednje šole Lendava.
“V fotografiji se vse vrti okoli svetlobe in sence. Poznamo naravno in umetno svetlobo, govorimo lahko tudi o usmerjenih ali difuznih virih. Usmerjena svetloba daje ostre prehode med svetlobo in senco, medtem ko so pri difuzni svetlobi prehodi široki in nežni. Dober fotograf bo pazil na kompozicijo, na motiv, na zgodbo, vzdušje, pravilno bo postavil fotoaparat in v najbolj primernem trenutku zajel pravo zgodbo. Pravijo, da odličen fotograf za vse to uporabi še pravo svetlobo. Poskusite se v svoji odličnosti fotografiranja,” je bil letošnji opis tematike fotografskega natečaja za tekmovanje v digitalni fotografiji na Festivalu inovativnih tehnologij 2020 za osnovne in srednje šole.

 Na natečaj se je prijavilo 58 mladih fotografov iz 15 osnovnih in srednjih šol, skupno pa so oddali 161 fotografij

Prijava za natečaj je bila odprta do 1. februarja 2020, izdelke pa je potrebno oddati do 10. februarja. Poleg uvrstitve na državno tekmovanje in nato na mednarodno tekmovanje so organizatorji v vsaki kategoriji (osnovna šola in srednja šola) nagradili prve tri in pripravili razstavo izdelkov. V kategoriji srednjih šol je prvo mesto s fotografijo, ki jo lahko vidite na naslovnici, odnesel mladi Lendavčan Peter Škrilec, dijak Dvojezične srednje šole Lendava in član Foto-Video kluba Lendava. Petru sicer fotografija ni tuja. Strokovna komisija je ob tem izbrala tudi 20 udeležencev natečaja, ki se bodo to soboto na FIT-u na Fakulteti za elektrotehniko, med seboj pomerili na državnem tekmovanju v digitalni fotografiji za osnovne in srednje šole.

Peter Škrilec

Peter je bil na zadnje nagrajen leta 2018. Fotografsko društvo Jesenice je v sodelovanju z Osnovno šolo Koroška Bela novembra 2018 pripravilo natečaj za mlade fotografe na temo pokrajina. Svojo fotografijo je na omenjeni natečaj poslal tudi Peter Škrilec in v pometel s konkurenco v svoji kategoriji s fotografijo “Cvetoča češnja.” Peter Škrilec se je s fotografiranjem začel ukvarjati leta 2013. Prve fotografije so bile razstavljene na razstavi “Fotografije štirih dežel” na Gradu na Goričkem. Te so nastale leta 2014 v Mostarju (Bosna in Hercegovina), tekom leta pa se je včlanil v lendavski Foto-video klub. Največ znanja o fotografiji mu je predal njegov stric, Kristijan Jesenović iz Čentibe. Kot pravi, najraje fotografira pokrajine. Na tekmovanju iz Fotografije leta 2018 je prejel zlato priznanje in je avtor večih sprejetih fotografij na mednarodnih natečajih.