Mitja Bensa, predsednik Kolesarskega kluba Lendava: “Naše območje ima ogromen potencial za kolesarski turizem”

Včeraj smo se pogovarjali s predsednikom Kolesarskega kluba Lendava, Mitjo Bensa. Slednji je, kot pravi, že od nekdaj mnenja, da ima naše območje ogromen potencial za kolesarski turizem in da imamo veliko kolesarskih tras. Že sicer pa ima lendavski Kolesarski klub 45 članov, samostojno pa društvo deluje že 17 let.
“Kolesarski klub Lendava samostojno deluje že 17 let, prej pa je več let deloval kot sekcija v Športnem društvu Lendava. Trenutno je v društvu 45 članov in članic,” je uvodoma dejal Bensa. Ker je za takšno društvo pomembno tudi sodelovanje z lokalno skupnostjo, ki do izraza pride predvsem pri organizaciji kolesarskih dirk, večjih ali manjših, slednji sodelovanje ocenjuje kot dobro. “Sodelovanje z lokalno skupnostjo je vedno bilo dobro, predvsem z Občino Lendava in županom, gasilskimi društvi in Policijsko postajo Lendava. Pri organizaciji našega največjega kolesarskega dogodka, to je Panonski maraton treh dežel nam zelo pomagajo pri izvedbi in varovanju trase gasilska društva in policijska postaja Lendava, za kar smo jim vedno hvaležni, Občina Lendava s finančno podporo in veliko lokalnih podjetij, kot so Terme Lendava in drugi sponzorji oz. donatorji, in sicer Artex d.o.o., Legartis d.o.o., Eltris, Veling Deol in Daihen Varstroj.”

Letošnji Panonski maraton treh dežel odnesel koronavirus

“Panonski maraton treh dežel je dogodek, ki ga organiziramo trije klubi iz treh držav. Prav zaradi tega se razlikujemo od ostalih rekreativnih maratonov in zato nas vsako leto obišče več kot 500 kolesarjev, ki se lahko preizkusijo na treh različnih trasah. Panonski maraton treh dežel je postal v teh letih že tradicionalen in pridobiva na pomenu zaradi izredno dobre organizacije in raznolikosti ter zahtevnosti. Prva leta je maraton bil bolj rekreativno obarvan, saj je čez Muro bilo potrebno prečkati z brodom, zadnja leta pa je maraton postal zelo dirkalen, saj povprečna hitrost znese čez 41 km/h pri najdaljši 110 km trasi. Letos je žal 17. PMTD odpadel, kot tudi mnogo drugih maratonov zaradi pandemije, upamo in želimo si, da bo naslednje leto izvedba možna,” je dejal Bensa.

Poleg Panonskega maratona treh dežel, ima društvo tudi druge manjše akcije

“Poleg Panonskega maratona treh dežel imamo tudi manjše dogodke. Letos zgodaj spomladi smo prvič organizirali Naskok na piramido, ki je bil le za člane kluba in v okvirju vseh preventivnih ukrepov o preprečevanju širjenja okužb. Dogovorili smo se, da bomo ta dogodek organizirati vsako leto in da postane tradicionalen, datum pa je že določen in je na klubski rojstni dan. Namen je, da se spomladi čim večkrat zapeljemo s kolesom iz vznožja lendavskih goric do najvišje točke v goricah, to je na lendavski piramidi. Letos je zmagovalec v 24 urah naskočil na piramido 30 krat oz. prekolesaril kar 200 km in premagal 5.200 višinskih metrov. Druge kolesarske akcije, ki jih izvajamo so “zakolesarimo v pomlad” in “zakolesarimo v jesen,” ki smo jih organizirali skupaj z NIJZ Murska Sobota,” pove sogovornik.

Že sicer pa je tudi Bensa zelo aktiven kolesar. Kot pravi, v zadnjih letih z različnimi kolesi prevozi čez 10.000 km in naredi čez 100.000 višinskih metrov. “Pretežno vozim cestno kolo in je moj teren v okolici Lendave, vse do goričkega in čez Muro do Prlekije ter na hrvaško gričevnato Međimurje. Pri nas imamo ta privilegij, da si lahko omislimo ravninsko traso ali se zapeljemo proti gričevnatem delu in premagujemo klance. Z gorskim kolesom se podam pretežno pozno jeseni in pozimi. Za ture z gorskim kolesom so naše lendavske gorice in sosednje madžarske gorice izredno zanimive in razgibane. Naša okolica omogoča veliko različnih kolesarskih tras in zato imamo ogromen potencial za kolesarski turizem.”

In še zanimivost: Po besedah Bense bi lahko ocenili, da aktivni člani društva letno naredijo okrog 200.000 kilometrov. Najstarejši član društva je sicer zelo aktiven Edvard Puklavec.