Mirko Horvat mora Nafti Petrochem -v stečaju plačati 75 tisočakov

Pred Cvetom Žalikom direktor nekoč velike Nafte Lendava, Mirko Horvat, ki je ob enem bil tudi predsednik takratnega nogometnega kluba Nafta Lendava, ki je zgodbo končal s stečajem, bo moral podjetju Nafti Petrochem -v stečaju, plačati 75 tisoč evrov odškodnine v treh obrokih. Vzrok? Nogomet.
Nogometno društvo Nafta Lendava je v času, ko je Mirko Horvat bil direktor nekoč velike Nafte Lendava, prejel donacijo v skupni vrednosti 1,027 milijona evrov. Omenjeni bo sedaj podjetju Nafta Petrochem -v stečaju moral plačati 75 tisoč evrov v treh obrokih, saj ga je sodišče obsodilo zaradi kaznivega dejanja zlorabe položaja in zaupanja ter ugotovilo, da je s tem podjetje oškodoval za 827 tisoč evrov. Horvat je lahko, kot direktor, brez soglasja Nafte Lendava kot edine družbenice sam sklepal pogodbe do skupne vrednosti 200 tisoč evrov, kar je torej krepko manj od 1,027 milijona evrov (v šestih donacijah). Denar je bil nakazan med letoma 2008 in 2010.

Sodišče je torej ugotovilo, da je podjetje oškodoval za 827 tisoč evrov, pri čemer velja omeniti, da bi toliko lahko od njega izterjeval Silvo Zorec, stečajni upravitelj Nafte Petrochem. Kot je pojasnil Zorec, so se za izvensodno poravnavo in takšno vsoto dogovorili, saj Horvat nima prihodkov in premoženja, poravnave pa ne bi dosegli niti z dolgimi sodnimi postopki. Najprej so sicer želeli dobiti vsaj 100 tisočakov, a so se naposled le uspeli dogovoriti za 75.