Minulo soboto sprejet PKP7. Dobra novica: Rahljanje nekaterih ukrepov čez prihajajoče praznike

Vlada je potrdila predlog sedmega protikoronskega zakona, ki naj bi zagotovil hitrejše prejemanje pomoči in večjo dostopnost. Do srede so v vseh statističnih regijah spet lahko odprte prodajalne s tehničnim blagom, vrtnarije, možna so popravila, dovoljeni so tudi verski obredi. Nekateri ukrepi bodo čez praznike zrahljani, v kolikor bo epidemiološka slika ustrezna, pa tudi za Silvestrovo.
Vlada je na minuli 45. redni seji Vlade Republike Slovenije sprejela predlog Zakona o interventnih ukrepih za pomoč pri omilitvi posledic drugega vala epidemije COVID-19 oziroma t.im. PKP7. Sedmi protikorona paket med drugim prinaša solidarnostni dodatek za upokojence (za tiste, ki prejemajo pokojnino v višini do 510 EUR, bo dodatek znašal 300 EUR, za tiste, ki prejemajo pokojnino v višini med 510,01 in 612 EUR, bo dodatek znašal 230 EUR, ter za tiste, ki prejemajo pokojnino v višini med 612,01 in 714 EUR, bo dodatek znašal 130 EUR), enkratni solidarnostni dodatek za otroke (za 1. do 5. dohodninski razred bo dodatek znašal 50 EUR na otroka), enkratni solidarnostni dodatek za študente v višini 150 EUR, izredno pomoč ob rojstvu otroka v višini 500 EUR, dodatek za velike družine s tremi otroki 100 EUR, za družine s štirimi ali več otroki pa bo dodatek znašal 200 EUR, zaposleni, ki imajo plačo do višine dveh minimalnih plač, dobijo 200 EUR dodatka, pomoč in zagotovitev sredstev za nakup antigenskih hitrih testov na virus SARS-CoV-2, sredstva za garancije za bančne kredite in nadomestilo stroškov za izvajalce prevozov (šolski, železniški, avtobusni, občasni prevozi itd.), …

Predlog zakona uvaja začasno denarno nadomestilo plače zaradi izgube zaposlitve za čas trajanja razglašene epidemije za osebe, ki jim je od 18. oktobra 2020 dalje prenehala pogodba o zaposlitvi iz poslovnega razloga ali pogodba o zaposlitvi, sklenjena za določen čas. S predlogom zakona se izboljšuje položaj širšega kroga upravičencev. Poleg solidarnostnega dodatka za upokojence, predlog zakona predvideva tudi enkratni solidarnostni dodatek za ranljive skupine oseb na podeželju. Do enkratnega solidarnostnega dodatka bodo upravičeni tudi študentje in otroci. Predlog zakona uvaja izredno pomoč ob rojstvu otroka. Sredstva za izvedbo množičnega testiranja na prisotnost Covid-19 se zagotavljajo iz proračuna Republike Slovenije oziroma sredstev, pridobljenih iz proračuna Evropske unije. Medicinski pripomočki potrebni v boju proti Covid-19 bodo oproščeni plačila DDV najdalj do 31. decembra 2022.

Rahljanje ukrepov

Vlada je glede na boljše epidemiološke razmere sprejela nekatere nove ukrepe med prihajajočimi božičnimi in morda tudi novoletnimi prazniki. Vlada je podrobno preučila razmere v tujih državah. Ukrepi, ki jih je vlada RS sprejela pred časom, so strogi, a učinkoviti, kot kažejo podatki. Načrt za zdaj velja samo za božične praznike. Za novoletne bo veljal le, če bodo razmere to dopuščale in se ne bodo v tistem tednu poslabšale. Gibanje po državi bo na silvestrski večer mogoče le, če se bodo razmere izboljšale.

Med prazniki 24. 12. in 25. 12. (ter v primeru dobrih epidemioloških razmer tudi za silvestrski večer) velja možnost stika z osebami iz največ dveh gospodinjstev, maksimalno šest oseb, na zasebnih površinah. Otroci do 15 let so iz omejitve izvzeti. 24. 12. od 12. ure pa do 25. 12. do 20. ure – ter 31. 12. od 12. do 1. januarja do 20. ure – za obiske iz prejšnje alineje ne veljajo omejitve gibanja med občinami. V tem času se lahko odpeljete na obisk k nekomu, ki ga dolgo niste videli. To ni praznovanje, to je obisk, vzpostavljanje stikov s tistimi, s katerimi se dolgo niste videli.

Vse druge omejitve gibanja ostanejo v veljavi, od druženja do prepovedi zbiranja na javnih površinah. Ne bo organiziranih ognjemetov, zbiranja na trgih (javnih površinah). To velja tako za božični večer kot tudi za silvestrovo. Velja prepoved prodaje pirotehnike in prirejanja ognjemetov. Vse, kar je bilo rečeno za božični večer, bo mogoče le pod pogojem, da se epidemiološke razmere ne bodo poslabšale. Če ne bo večjega priliva v bolnišnice in števila okuženih.