Minuli pogin rib: Pomrla okrog tona rib

Petkov pogin rib v reki Ledavi še kar dviguje prah. Gnojevka iz bioplinarne Ginjevec v Radmožancih, ki se je iz sedaj še neznanega razloga iz cevovoda izlila najprej v jarek za tem pa po slednjem še v reko Ledavo v neposredno bližino drstišča, je domnevno pomorila okrog tono rib, veliko tudi mladic. Lendavski ribiči besni, a ob enem razočarani.
Pisalo se je leto 2014, ko se je takšen pomor, a bistveno večjih razsežnostih in prav zaradi izlitja gnojevke iz iste bioplinarne v Radmožancih, zgodil prvič. Takrat je iz območja te bioplinarne iztekla velika količina gnojevke in pomorila kar 7 ton rib. Štiri leta kasneje, minuli petek, se je zgodilo podobno. Tudi tokrat je tono rib domnevno pomorila gnojevka, ki je iz sedaj še neznanega razloga prav tako iztekla iz omenjene bioplinarne.

Ribiška družina je takrat kazensko ovadila lastnika omenjene bioplinarne, a je sodišče tožbo zavrnilo, saj bi Ribiška družina Lendava pomorjene ribe, po mnenju sodišča, morala uloviti, prešteti in stehtati. S tem so tako tistega leta imeli samo težave, predvsem zaradi odvetniških stroškov, kar se je poznalo pri društvenem proračunu. “Fotografije in videi dogodka na sodišču ne veljajo,” je povedal predsednik lendavske Ribiške družine, Jožef Jerebic. 

Pri petkovem pomoru so jo najslabše odnesle ščuke, kleni, ploščiči, androge, ostriži … Predsednik Ribiške družine Lendava, Jožef Jerebic je za naš spletni portal včeraj dejal, da tokrat najverjetneje ovadbe neposredno proti lastnikom bioplinarne ne bodo podali, saj bi se zagotovo ponovil scenarij iz leta 2014, sami pa, kot nam je Jerebic še povedal, takšnih mrež, s katerimi bi ob takšnem dogodku dobesedno “precedili” reko Ledavo in pomorjene ribe tudi iznesli, nimajo. Sedaj jim preostane zgolj sprožitev kazenske ovadbe proti neznanemu storilcu, a bodo to opcijo dorekli na sestanku prihajajoči ponedeljek.

“Mi bi radi, da bi se to nehalo. Če bi inšpekcija delovala tako kot mora, do takšnih situacij več ne bi prihajalo, sedaj pa silijo nas ribiče, da mi to dosežemo, namesto da dosežejo red tisti, ki imajo v rokah vse možne vzvode. V Kotu smo tamkajšnji krajevni skupnosti pomagali zgradili nadstrešek, ki ga vsaj enkrat letno uporabljamo tudi mi. Zaradi omenjenega nadstreška tamkajšnji krajevni skupnosti sedaj grozi več tisoč evrov težka globa, pa čeprav ta ne ogroža nikogar. Tukaj je inšpekcija svoje delo opravila izjemno hitro,” se huduje Jerebic in doda, da bodo posledice takšnih dejanj dolgoročne.

Inšpektor si je stanje sicer ogledal šele v ponedeljek dopoldan, saj se je izliv zgodil v petek v popoldanskih urah, ko inšpektorji več niso v službi, čez vikend pa jih prav tako na teren ni mogoče dobiti. Tri vzorce (Nedelica, Lendava in Benica) so kriminalisti odvzeli in shranili takoj po dogodku. Vodstvo ribiške družine je sicer v ponedeljek pozno popoldan opravilo sestanek s predstavniki Občine Lendava in s predstavniki komisije za varstvo voda Ribiške zveze Slovenije. Zadevo spremljamo …