Minuli Martinov poostreni nadzor: 12.000 opravljenih alkotestov po državi, od tega 742 v Pomurju

Med 6. in 15. novembrom 2020 je potekal drugi del nacionalne preventivne akcije za preprečevanje vožnje pod vplivom alkohola, drog in drugih psihoaktivnih snovi v prometu. Policisti po državi so v tem času odredili 12.054 alkotestov, od katerih sta bila 302 pozitivna, v Pomurju pa 742, od katerih je bilo 15 pozitivnih.
Slovenija

Od 302 voznikov, ki so vozili pod vplivom alkohola, jih je 93 imelo do 0, 52 mg alkohola na liter izdihanega zraka, kar 209 pa nad 0,52 mg/l. Do streznitve so pridržali 16 voznikov, v 244 primerih pa so začasno odvzeli vozniško dovoljenje. “Kar tretjini izgubljenih življenj v prometu botruje alkohol. Izmed vseh preminulih v prometnih nesrečah do konca letošnjega oktobra (78 oseb), je kar 27 oseb izgubilo življenje zaradi alkoholiziranega povzročitelja,” so sporočili iz Policije.

“Zato znova opozarjamo: vožnja motornega vozila ali kolesa pod vplivom alkohola se lahko konča tragično. Tudi pri pešcih predstavlja alkohol pomemben dejavnik tveganja. Zato se nikar ne podajajte v promet, če ste uživali alkoholne pijače. Dosledno upoštevajte prometne predpise in razmere na cestah, previdnost in strpnost v prometu pa naj bosta vselej vaše vodilo. Bodite odgovorni, do sebe in drugih,” še sporočajo iz Policije.

Pomurje

V tem času so na območju Policijske uprave Murska Sobota z indikatorji alkohola preizkusili 742 voznikov. Ugotovili so, da je pod vplivom alkohola vozilo 15 voznikov, od tega je pri 6 voznikih koncentracija znašala nad 0,52 mg alkohola na liter izdihanega zraka. “Policisti PU M. Sobota bomo s poostrenimi aktivnostmi in nadzorom na tem področju nadaljevali tudi v prihodnje,” je sporočila Suzana Rauš, tiskovna predstavnica na PU Murska Sobota.