FOTO: Vremenska ujma: Škoda na kmetijskih površinah bo visoka, v Strehovcih trgatev najbrž ne bo, strehe prerešetane

Kolikšna bo škoda na kmetijskih pridelkih po minulem neurju je sedaj še težko ugibati, a so si stroka in kmetovalci enotni, da bo ta visoka. Toča, ki je najbolj klestila v pasu od Bukovniškega potoka do Radmožanskega kanala je “odnesla” praktično vse, kar se je odnesti dalo. Samo v Dobrovniku je brez strehe nad glavo ostalo kar šest družin. Toča, velika kot jajce, je razbijala strešnike in uničila strehe. 
Neurje s točo je povzročilo veliko škode v kmetijstvu, tako v trajnih nasadih kot na poljščinah. Strokovnjaki so na terenu, prve ocene škode pa bodo znane v prihodnjih dneh. Te sicer sedaj še ni možno dovolj natančno določiti, a so si stroka in kmetovalci enotni, da ta zagotovo ne bo majhna. Največ škode je povzročila “suha” toča, ki je pomendrala vse kar je bilo na zemlji in tudi nad njo. Mnogi takšne ujme ne pomnijo.

Direktor kmetijsko gozdarskega zavoda iz Murske Sobote, Franc Režonja je dejal, da je škoda v kmetijstvu večplastna in v različnih območjih Pomurja različna. Najmanj je je v Prlekiji, v Prekmurju pa je vreme prizaneslo le Lendavi, pa še tukaj niso bile vremenske razmere nič kaj rožnate. Veliko škode na poljščinah je moč pričakovati tudi na Goričkem. Največ škode bo na ječmenu in rži, precej bogo pa zgleda tudi sadno drevje. Najbolje bi jo lahko odnesla koruza.

V veliko primerih se te dneve kmetovalci sprašujejo kako bo s prstjo, ki so jo obilne padavine predvsem na območju Turnišča, dobesedno odplaknile. Tam naj bi padlo okrog 115 milimetrov dežja na kvadratni meter. Ponovno bo potrebno zasejati sladkorno peso, glede oljne ogrščice pa informacij zaenkrat ni. Najbolj na udaru je bila tudi vinska trta. Toča je najbolj prizadela vinograde v Strehovcih, tam so se vinogradniki primorani posloviti od praktično vseh trt, polovico trt pa je toča odnesla tudi v Dobrovniških goricah.

Pogoji za takšne vremenske razmere so bili idealni

V Lendavi smo pred neurjem izmerili kar 29 stopinj Celzija, nato pa je zapihal okrepljen veter, švigale so strele, klestila je toča. Močnejše nevihtne celice so se nad Prekmurjem obnavljale kar štiri ure in ponekod trosile kot jajce debelo točo. V večernih urah je močnejša nevihtna celica nastala tudi na jugu Slovenije in se prek Sodražice, Velikih Lašč in Turjaka pomikala proti Ljubljani, ki jo je dosegla malo po 22. uri.