Ministrica za obrambo z županom Gornje Radgone o krepitvi sodelovanja

Ministrica za obrambo Andreja Katič je v petek obiskala Gornjo Radgono. S tamkajšnjim županom Stanislavom Rojkom sta si ogledala podjetje Rosenbauer, nato pa obiskala Prostovoljno gasilsko društvo Gornja Radgona.

Kot je dejala ministrica za obrambo Andreja Katič, je bilo srečanje z županom Občine Gornja Radgona Stanislavom Rojkom načrtovano po begunsko-migrantski krizi, pa do njega zaradi številnih obveznosti ni prišlo prej, saj se je s tem osebno zahvalila tako županu kot prebivalcem Gornje Radgone. Kot je dejala, so bili prebivalci te občine v razreševanje begunsko-migrantske problematike neposredno zelo vpeti.  Srečanje z županom in predstavniki občinske uprave je bilo namenjeno tudi pregledu rednega sodelovanja ministrstva in občine, ki sta ga sogovornika ocenila kot dobrega in pri tem izpostavila zlasti mednarodni sejem obrambe, varnosti, zaščite in reševanja SOBRA,  obenem pa izrazila željo po njegovi nadaljnji krepitvi. Ministrica in župan sta skupaj z generalnim direktorjem Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje (URSZR) Darkom Butom obiskala Prostovoljno gasilsko društvo (PGD) Gornja Radgona in hitrorastoče gornjeradgonsko podjetje Rosenbauer, sicer del istoimenskega koncerna.

PGD Gornja Radgona združuje več  kot dvesto članov, od tega jih je približno 60 operativnih, in so eno od šestnajstih PGD-jev v okviru Gasilske zveze Gornja Radgona. Obrambna ministrica in generalni direktor URSZR sta si ogledala prostore in opremo društva, posebej pa so jim predstavili enoto gasilskih potapljačev Gornje Radgone GAPRO, ki je letos zaznamovala 40. obletnico delovanja. GAPRO deluje pod okriljem GZ Gornja Radgona in je ena od 15 enot Podvodne reševalne službe Slovenije. Letos so izvedli pet večjih akcij iskanja ponesrečenih, prvič pa so sodelovali tudi pri mednarodni intervenciji iskanja ponesrečenega v Bosni in Hercegovini. Ministrica Andreja Katič je ob tem pohvalila izjemno pripravljenost ljudi za delovanje v sistemu zaščite in reševanja, posebej pa tudi delež mladih v PGD in sodelovanje gasilcev različnih generacij. Izrazila je zadovoljstvo, da so v PGD Gornja Radgona dobro opremljeni, obenem pa izpostavila pomen človeškega dejavnika, usposabljanj in sodelovanja.

Ministrica Andreja Katič, župan Stanislav Rojko in generalni direktor URSZR Darko But so si ogledali tudi proizvodne prostore podjetja Rosenbauer. Kot je pojasnil njegov direktor Marjan Cvikl, so s sto zaposlenimi letos ustvarili približno 14 milijonov evrov prometa, še lani 8,6 milijona. Čeprav se podjetje, ki v okviru istoimenskega koncerna deluje na področju celotnega Zahodnega Balkana in Albanije, ukvarja s prodajo zaščitnih gasilskih sredstev, je težišče njihovega delovanja usmerjeno v proizvodnjo in razvoj nadgradenj vozil za gasilce, ki izpolnjujejo zahtevne mednarodne standarde. Pri tem so izrazili zadovoljstvo, da se tudi slovenski PGD-ji vse bolj zavedajo pomena in vrednosti tako imenovanih »crash« testov, saj imamo v Sloveniji med gasilci trenutno približno 80 Rosenbauerjevih vozil za tehnično reševanje.