Ministrica za obrambo Andreja Katič obiskala PGD Pušča in podmladek PGD Gornja Radgona

Ministrica za obrambo Andreja Katič je v petek, 29. junija, obiskala Prostovoljno gasilsko društvo Pušča in zbrane gasilce nagovorila ob predaji gasilske opreme njihovemu društvu. Ob tem je isti dan obiskala še udeležence in udeleženke štiridnevnega 3. mladinskega gasilskega tabora na sejmišču v Gornji Radgoni.
Ministrica za obrambo Andreja Katič je minuli petek obiskala Prostovoljno gasilsko društvo Pušča in zbrane gasilce nagovorila ob predaji gasilske opreme njihovemu društvu. Zahvalila se jim je za opravljanje plemenitega gasilskega poslanstva in izpostavila njihovo dobro sodelovanje z lokalno skupnostjo.

Društvo je bilo ustanovljeno leta 2004, šteje 25 članov, od tega je 18 operativnih gasilcev. Letos so opravili že sedem intervencij, leta 2014 so sodelovali pri odpravljanju posledic žledoloma na Notranjskem, leta 2015 pa ob begunski krizi.

Zbrane sta nagovorila tudi župan Mestne občine Murska Sobota dr. Aleksander Jevšek in romski svetnik Darko Rudaš.

Katičeva obiskala podmladek PGD Gornja Radgona

Po štirih razgibanih, razburljivih in zanimivih dnevih je na Pomurskem sejmišču v Gornji Radgoni končan tradicionalni mednarodni “Mladinski gasilski tabor 2018” Gasilske zveze Gornja Radgona. Na letošnjem taboru, ki je nadaljevanje tradicije že iz osemdesetih let prejšnjega stoletja, so se udeležila 102 otroka iz 16 gasilskih društev iz občin Gornja Radgona in Apače. Poleg mladih gasilcev starih med šest in 16 let iz domačih društev, so bili zraven tudi številni mentorji in inštruktorji. V preteklosti so podobne gasilske tabore organizirali že v Negovi, Zgornjem Konjišču, Orehovcih, pri radgonski osnovni šoli, pri radgonskem gasilskem domu…, vendar se je lokacija na Pomurskem sejmišču izkazala kot daleč najbolj primerna, saj so pogoji bili odlični.

“Tu je vse, kar potrebujemo, vabimo pa otroke od 6 do 16 let, pionirje, mladince iz občin Apače in Gornja Radgona, v obeh imamo 16 prostovoljnih društev. Preprosto ne moremo, da ne bi mladine po šoli malo potegnili v razvedrilo, doživetja, prijateljstvo, v neko gasilsko in taborniško življenje, potem pa iz njih dobivamo operativce in gasilce, ki to ostanejo,” je povedal Peter Cvetkovič, predsednik GZ Gornja Radgona, ki je opozoril, da brez učenja, znanja in usposobljenosti danes ni več mogoče delovati, zato že otroke učijo veščin, ki jim bodo prišle prav.

Ministrica je ob tem nagovorila mlade gasilke in gasilce ter jih ob tem pohvalila, da se ukvarjajo z dejavnostjo, s katero koristijo družbi in gojijo pozitivne vrednote. “Solidarnost, tovarištvo, pomoč človeku – to je tisto, kar vidimo danes tukaj, in kar se mladi naučijo od gasilcev. To se mi zdi najbolj pomembno,” je poudarila ministrica ob obisku mladih gasilk in gasilcev.

Ministrica si je ogledala tudi učne točke, na katerih so imeli svoje predstavitve policisti, pripadniki Slovenske vojske, Rdečega križa, zdravstveni delavci, enota reševalnih psov REPS iz Maribora, potapljači in drugi reševalci.