Ministrica prof. dr. Kustec: “Ta trenutek kaže, da se lahko s 1. septembrom v šole vrnejo varno vsi.”

Na tradicionalni konferenci ravnateljic in ravnateljev šol in vrtcev, ki je včeraj potekala na Brdu pri Kranju, je ministrica za šolstvo Simona Kustec predstavila načrt za novo šolsko leto. Kot je pojasnila na novinarski konferenci, se s 1. septembrom v šolske klopi vračajo vsi osnovnošolci in srednješolci, vendar ob doslednem upoštevanju varnostnih priporočil NIJZ. “Odgovornost staršev je, da v šolo pripeljemo zdrave otroke,” je poudarila ministrica.
V Kongresnem centru Brdo pri Kranju se je včeraj odvijala 6. konferenca ravnateljic in ravnateljev vzgojno-izobraževalnih zavodov v Republiki Sloveniji, ki jo organizira Zavod RS za šolstvo. Uvodoma je udeleženke in udeležence nagovorila ministrica prof. dr. Simona Kustec, ki je poudarila, da ta trenutek kaže, da se lahko s 1. septembrom v šole vrnejo varno vsi, učenci in dijaki, ob upoštevanju priporočil NIJZ. “Iskreno si želim, da bi model B (zeleni model) aktivirali s 1. septembrom za osnovne in srednje šole.” Ta model predvideva, da se v šoli izobražujejo vsi učenci in dijaki, pri tem pa je potrebno upoštevati priporočila NIJZ.

Zavod RS za šolstvo je izdal tudi brošuro Vzgoja in izobraževanje v Republiki Sloveniji, povezanih s covid-19, v katerih so opisani predvideni modeli in priporočila. “Vse kar je zapisano, smo zapisali življenjsko, izvedljivo in usklajeno z vsemi tistimi, ki so zadolženi za izvedbo,” je poudarila ministrica prof. dr. Simona Kustec. “Poiskali smo rešitve, ki jih ne sme ogroziti noben virus. Virus ne sme preprečiti temeljnega poslanstva vzgoje in izobraževanja: pridobivanja znanja, socializacije in učenja za življenje.”

Ministrica je poudarila še: “Več kot prepričana sem, da nam bo skupaj uspelo iti v šolo 1. septembra. Skupaj nam bo uspelo prebroditi ta nenavaden čas. Ob tem moramo paziti nase, na naše drage in na vse, ki nas obdajajo.”