Ministrica dr. Helena Jaklitsch obiskala Porabje in krovnima organizacijama Slovencev podelila spominski znak

Ministrica dr. Helena Jaklitsch je včeraj v Monoštru Zvezi Slovencev na Madžarskem in Državni slovenski samoupravi podelila spominski znak “Za požrtvovalnost v boju proti COVID-19.” Obe krovni organizaciji Slovencev na Madžarskem sta namreč samoiniciativno ponudil pomoč pri dobavi materiala za zaščitno opremo in dobavi zaščitnih mask, ki so jih naredili sami, spomladi v prvem valu epidemije, v času, ko je bila ta najbolj potrebna.
Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch je včeraj na Generalnem konzulatu v Monoštru Zvezi Slovencev na Madžarskem in Državni slovenski samoupravi podelila spominski znak “Za požrtvovalnost v boju proti COVID-19.” Obe krovni organizaciji na Madžarskem sta spomladi, ko je bilo v Sloveniji veliko pomankanje zaščitne opreme, samoiniciativno ponudili pomoč. Sloveniji so podarili dva tisoč pralnih mask, ki so jih naredili sami. Sodelovali so tudi pri organizaciji prevoza materiala za zaščitno opremo.

Ministrica dr. Helena Jaklitsch je izpostavila: “Današnji obisk je bil namenjen zahvali našim Slovencem v Porabju za njihovo res požrtvovalno, prisrčno in solidarnostno gesto, izkazano v prvem valu epidemije.” S svojim dejanjem so pokazali, da se slovenstvo in pripadnost slovenskemu narodu ne konča z državno mejo in da Slovenci znamo in zmoremo stopiti skupaj, kadar je potrebno, ne glede na to, kje živimo.

Obisk Porabja je ministrica dr. Jaklitsch izkoristila tudi za delovno srečanje s predsednico Zveze Slovencev na Madžarskem Andreo Kovács in predsednikom Državne slovenske samouprave Karlom Holcem. Na srečanju so se pogovarjali o izzivih, s katerimi se sooča slovenska narodna skupnost v Porabju in načrtih v prihodnje. Izpostavili so pomen dvojezičnega izobraževanja, krepitev znanja slovenskega jezika med mladimi, strokovno pomoč iz Republike Slovenije pri delu z otroci v vrtcih in dvojezičnih izobraževalnih ustanovah. Pogovor je bil namenjen tudi načrtovanju aktivnosti, povezanih s popisom prebivalstva, ki ga bo Madžarska izvedla v letu 2022, ter aktivnostim na področju spodbujanja gospodarskih temeljev slovenske skupnosti.

Ob tej priložnosti je ministrica čestitala tudi urednici časopisa Porabje, ki 14. februarja praznuje 30 let izhajanja.