Minister Židan v Gornji Radgoni odprl sejem lov, ribolov in naturo

Minister mag. Dejan Židan se je danes udeležil otvoritve jubilejnega 10. sejma LOV in RIBOLOV ter 4. sejma aktivnosti in oddiha v naravi Naturo. V svojem nagovoru je poudaril pomen varovanja naravnih virov. “Ali bomo v Sloveniji zmogli postati tako umna država, da ne bo investicija sama po sebi nekaj lepega – da ne bo gradnja na najboljših kmetijskih zemljiščih nekaj lepega; ampak, da bodo postale lepe tiste investicije, ki so sonaravne.”

Minister je prisotne spomnil tudi na dosežek, da je Slovenija pravico do pitne vode vpisala v ustavo. Po njegovih besedah pa so zelo pomemben naravni vir tudi gozdovi, pri tem pa se je upravljanje z državnimi gozdovi vrnilo držav. Sejem organizira Pomurski sejem, potekal pa bo do nedelje, 23. aprila.

Jubilejni 10. Mednarodni sejem lovstva in ribištva obiskovalcem ponuja najnovejšo opremo, pripomočke, oblačila, obutev in terenska vozila. Sejem vabi z zanimivi razstavami krovnih organizacij s področja gospodarjenja z naravo ter z aktualnimi strokovnimi posveti. Ribolov je prvič organiziran kot zaokrožena, samostojna predstavitev. Predstavitve in prodajo najnovejših izdelkov za lovstvo, ribištvo in kinologijo spremljajo tudi strokovne razstave in predstavitve Lovske zveze Slovenije in lovskih zvez iz tujine, Zavoda za gozdove Slovenije, Strelske zveze Slovenije, Kinološke zveze Slovenije, kluba ljubiteljev psov jamarjev in društva ljubiteljev ptičarjev, Ribiške zveze Slovenije, Sektorja za lovstvo in ribištvo v okviru Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS ter Slovenske zveze za sokolarstvo in zaščito ptic ujed.

Do nedelje bodo obiskovalcem na ogled predstavitve živali v naravnem okolju, ponudba slovenskih rek in jezer. Vrstili se bodo nastopi lovskih rogistov in lovskih pevskih zborov, predstavitve puškarskega poklica, možnosti za streljanje z lokom, z zračnim orožjem in na elektronsko tarčo, vožnje terenskih vozil, prikaz slovenskega ribogojstva s pokušnjo ribiških jedi ter izdelki projekta »Slovenski ribiški produkt«.