Minister Gorazd Žmavc na prireditvi Slovencev v Porabju »Porabski dan«

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc se je minuli vikend, udeležil ene izmed najpomembnejših prireditev Slovencev v Porabju – “Porabski dan”.
Prireditev, ki povezuje vse generacije Slovencev na tem področju, je bila letos izvedena že triindvajsetič in jo vsako leto izmenično organizira ena izmed dveh krovnih organizacij Slovencev na Madžarskem, Zveza Slovencev na Madžarskem, ki je bila organizator tokrat in Državna slovenska samouprava.

Minister Gorazd Žmavc je na prireditvi nagovoril navzoče in izpostavil pomen kulture in tradicije slovenske skupnosti v Porabju, ki so jo tokrat nadgradili tudi z mednarodnim festivalom plesa “Lipafest”.

Ob nagovoru je minister predal v uporabo nov knjižni center v okviru Slovenskega kulturnega in informativnega centra Lipa. Kot je poudaril, se s tem zaokrožuje zgodba v slovenskem zamejstvu, ki se je začela z odprtjem Tržaškega knjižnega središča, nadaljevala z odprtjem knjižnih središč v Celovcu, na Dunaju in Reki ter sedaj z odprtjem v Monoštru, v slovenskem centru Lipa.

Pred udeležbo na Porabskem dnevu se je minister Žmavc na sedežu Državne slovenske samouprave v Gornjem Seniku, sestal s predsednikom Državne slovenske samouprave Martinom Ropošo in zagovornico slovenske narodnosti v parlamentu Madžarske Eriko Köles Kiss. Sestanek je bila namenjen nadgradnji dobrega sodelovanja med Uradom in državno slovensko samoupravo. Po srečanju si je minister ogledal še Slovensko vzorčno kmetijo na Gornjem Seniku in se seznanil s potekom novih investicij v okviru projekta, ki se izvaja v okviru programa Interreg Slovenija-Madžarska 2014-2020.