Minister Gantar obiskal Psihiatrično Bolnišnico Ormož, Splošno bolnišnico Murska Sobota ter Doma starejših občanov v Rakičanu in Ljutomeru

Minister za zdravje Tomaž Gantar se je danes mudil na terenu in sicer je najprej obiskal Psihiatrično Bolnišnico Ormož, Splošno bolnišnico Murska Sobota, Dom starejših občanov v Rakičanu in Dom starejših občanov Ljutomer. Namen obiska je bilo preverjanje možnosti premestitve oskrbovancev iz DSO Ljutomer ter seznanitev s aktualnim stanjem v domu.
Minister je v izjavi za javnost povedal, da je imel malce širši obisk zaradi dogajanja v domu. Predvsem ga skrbi veliko število okuženih. “Želel sem slišati različne stvari in različna mnenja vseh, ki delujejo, od zdravnikov do medicinskih sester in pa seveda direktor, kako on vidi rešitve. Kot ministra za zdravje me seveda skrbi, ali imajo zdravstveni delavci sploh možnost pomagati, da se zadeve uredijo. Dober podatek je, tudi po mnenju zdravstvenih delavcem, da so se razmere izboljšale. Predlagani ukrepi se po zagotovilu direktorja začenjajo sprejemat,” je dejal

“Na domu je, da upošteva navodila stroke. To se verjetno dogaja, saj bi se drugače verjetno zadeve še poslabševale. Drugo, kar me je zanimalo, ali je rešitev oz. potreba po tem, da se oskrbovance seli. V tem trenutku bi šlo tudi brez tega, je pa nekaj osnovnih pogojev, potrebno je temeljito čiščenje, razkuževanje prostorov in strok ločevanje prostorov in tistih, ki so zdravi. Drugo je kadrovski problem, kjer bomo tudi morali najti rešitve. Mi bomo naprej spremljali razmere, odrejen je bil strokovni nadzor, glede na ugotovitve se bomo odločali kako naprej,” je dejal Gantar.

Minister je tudi pojasnil, da stanovalci v domu ostajajo, premestitev je bila predvidena zato, da se uredijo ustrezne razmere v samem domu. “V kolikor so ukrepi izvedli brez selitve, sem vesel, saj je vsaka selitev lahko še večji stres kot sama okužbo. Tudi sama okužba ne more biti razlog za selitev v bolnišnico. Ponudilo se je kar nekaj možnosti, kamor bi te oskrbovance lahko namestili, če bi bila potreb je torej teh prostorov dovolj. Gre za strokovno odločitev, ali je to potrebno. Verjamem in zaupam stroki, da to ni potrebno,” je zaključil Gantar.

“Današnji obisk ministra za zdravje v murskosoboški bolnišnici je potekal v konstruktivnem pogovoru o delovanju bolnišnice med epidemijo covida-19. Predstavili smo mu delovanje bolnišnice v tem času, postopno prehajanje na obravnavo ne nujnih stanj ter aktualno finančno in organizacijsko problematiko. V sklopu problematike covida-19 smo se dotaknili tudi razmer v regijskih domovih starejših občanov (DSO), glede trenutnih razmer v DSO Ljutomer pa smo se dogovorili, da bo bolnišnica še naprej aktiven partner pri izvajanju postopkov in oskrbi oskrbovancev. Vendar le pod pogojem, da se v celoti spoštujejo in izvajajo vsi ukrepi in vsa navodila, ki jih priporoča naše zdravstveno osebje in koordinacijska skupina,” pa so sporočili iz murskosoboške bolnišnice.