Minilo je 50 let, odkar so zadnjič sedli v klopi Srednje tehniške šola Lendava

Generacija dijakov 1967-1971 iz takratne Srednje tehnične šole Lendava (smer strojni tehnik) je proslavila lep jubilej, 50. obletnico mature. Srečanje so vsi prisotni, zaradi minulih protikoronskih ukrepov, organizirali z enoletno zamudo.
Minulo sredo, 2. junija 2022, se je pred zgradbo stare Srednje tehnične šole na Glavni ulici v Lendavi, zbralo 12 nekdanjih dijakov. Za nekatere je to bilo prvo srečanje s starimi sošolci po več letih, zato za razgovor vsekakor ni zmanjkalo tem, zmanjkalo pa ni časa niti za obujanje bogatih srednješolskih spominov. Uvodoma je bilo opravljeno skupno fotografiranje udeležencev pred staro srednješolsko zgradbo, za tem pa je sledilo družabno srečanje ob pijači in dobri hrani, kar se je v prijetni družbi zavleklo do poznih večernih ur. So pa se vsi prisotni spomnili tudi razrednika Franja Tarandeka, ki je na žalost že pokojni.

“Takratna Srednja tehnična šola v Lendavi je bila s programom »strojni tehnik« praktično edina takšna šola v širši okolici, zato so jo obiskovali dijaki ne samo iz Lendavskega okolja, temveč iz praktično celotnega Pomurja, kot tudi iz bližnjih krajev Međimurja. Tako smo naprimer leta 1971 v zaključnem razredu za program »strojni tehnik« poleg dijakov iz lendavske okolice imeli 4 dijake iz Murske Sobote in okolice, 1 dijaka iz Puconcev, 2 dijaka iz okolice Ljutomera in 2 dijaka iz okolice Murskega Središča,” se tistih dni rad spominja sogovornik, Janez Orban.

Štirje sošolci žal že pokojni

Leta 1971 je bilo v zaključnem letniku v programu »strojni tehnik« skupno 25 dijakov in od teh so danes že štirje pokojni (na priloženi skupni sliki iz leta 1971 jih je le 23, ker sta bila dva dijaka na dan slikanja odsotna). “Po maturi je več dijakov iz te generacije nadaljevalo šolanje in tudi uspešno zaključilo študij: 3 za diplomirane inženirje strojništva, 3 za inženirje strojništva, 1 za inženirja elektrotehnike in 1 za varnostnega inženirja,” je še dejal Orban.

Zgodovina srednješolskega izobraževanja v Lendavi sega v leto 1903, ko se je začelo obrtno izobraževanje. Po drugi svetovni vojni (od leta 1945) je ustanova delovala kot poklicna kovinarska šola, od leta 1960 pa kot srednja strojna tehnična šola. V tem času so se v triletno poklicno kovinarsko šolo in v program strojništva na štiriletni tehnični šoli vpisovali dijaki iz celotnega Pomurja.