Meteorološko poletje še ne bo povsem poletno

V torek se je začelo meteorološko poletje, vreme bo končno postalo nekoliko manj aprilsko, a še vedno ne povsem usklajeno z letnim časom. Večji del Evrope bo v tem tednu pod vplivom šibkega območja visokega zračnega tlaka. K nam bo pritekal toplejši zrak. Na južni strani Alp bo prevladovalo sončno vreme. Brez oblakov ne bo šlo, čez vikend bodo izjemoma možne vročinske nevihte, temperature 25. stopinj Celzija ne bodo presegle.
Letošnja pomlad je bila vsekakor razočaranje. O stabilnem vremenu smo lahko le sanjali, temperature pa so v povprečju bile najnižje v zadnjih 34 letih. Danes bo zjutraj in dopoldne dokaj jasno, popoldne bo nekaj plitvih kopastih oblakov. Najnižje jutranje temperature bodo od 5 do 11, najvišje dnevne od 21 do 24 stopinj Celzija. V četrtek in petek bo večinoma sončno. Popoldne bodo posamezne plohe ali nevihte, ki bodo v četrtek bolj verjetne v hribovitem svetu zahodne in severne Slovenije, v petek pa tudi drugod. Postopno bo še topleje. Od 5. do 10. junija Od sobote do četrtka bodo naši kraji večinoma pod vplivom šibkega območja visokega zračnega tlaka, ki bo predvidoma v nedeljo in ponedeljek nekoliko oslabelo. K nam bo dotekal topel in občasno bolj vlažen zrak. Vreme bo spet bolj nestanovitno. Deloma sončno bo, predvsem sredi dneva in popoldne pa bodo možne plohe ali nevihte. Najvišje dnevne temperature bodo po nižinah okoli 25 stopinj.

Letošnje poletje naj bi bilo po besedah vremenoslovcev nadpovprečno toplo in suho. Zaenkrat o temperaturah še težko sklepamo, a bistvenih napak najbrž ne bo. V nižinah je v polnem razmahu sezona cvetnega prahu trav, obremenitve bo krojilo spremenljivo vreme, v suhih obdobjih bo obremenitev visoka. V soboto pričakujemo znižanje do srednje visokih vrednosti, možne krajevne padavine preko dneva bodo izprale cvetni prah iz zraka. Ponoven dvig obremenitve pričakujemo v suhih obdobjih v nedeljo in ponedeljek. V zraku bo še vedno cvetni prah hrasta, ki podaljšuje sezono brezi sorodnih alergenov. Prisotna bodo zrna malega jesena, ki v letošnjem letu skromno cveti. Zelena jelša je začela cveteti visoko v hribih. Prisoten bo cvetni prah divjega kostanja, oreha, kislice, oljne repice, trte, bezga in kaline (ligustra). Nekoliko več bo bora, ki navadno ne povzroča alergij, cvetni prah se poseda iz zraka in obarva površine rumeno.