Meteorologi za letošnjo zimo napovedujejo več snega

Čez kakšen dan ali dva bomo že v decembru, temperature pa so se pričele spuščati šele pred nekaj dnevi. Zgodnje jutranje temperature bodo pod ničlo, dnevne nad, a se nad deset stopinj sigurno ne bodo dvignile. Meteorologi pravijo, da bi letošnjo zimo lahko pričakovali več snega.

Marsikdo si, ob trenutnem koncu novembra zastavlja vprašanje, kdaj se bo začela tista prava zima, ki bi sicer že morala trajati. Meteorologi napovedujejo, da je menda tik pred vrati, letošnja zima pa, da naj bi bila bolj snežena kot minula. Na spletni strani neurje.si napovedujejo, da obstaja možnost zaa boljšo, hladnejšo in bolj sneženo zimo v drugi polovici zime. Kot še pišejo, so tudi v prvi polovici zime možni vdori hladnejšega zraka, a bodo ti menda redkejši.

Že omenjeni spletni portal med drugim navaja tudi manjšo sončno aktivnost, kar sicer res lahko pomeni hladnejšo zimo, a je edina ovira lahko trenutno “pozitivna oscilacija ekvatorialnih zonalnih vetrov, katerih moč lahko spremeni potek posamezne zime.” Večji del decembra bo, kot ugotavljajo pri spletnem portalu, vreme stabilno z občasnimi vdori hladnega zraka iznad Atlantika v Sredozemlje, ki pa, kot kaže trenutno, še ne bodo tisti pravi zimski vdori hladnega zraka. Na zahodu države je moč pričakovati tudi dež.

Seveda tako dolgoročno vremena ne moremo napovedovati 100-odstotno, saj so zanesljive napovedi lahko le kratkoročne, a tudi spletni portal Accuweather napoveduje podobno, torej pestrejše vremenske dogodke v drugi polovici zime.

Danes bo pretežno jasno. Veter bo oslabel. Najnižje jutranje temperature bodo od -8 do -2, na Primorskem do 2, najvišje dnevne od 2 do 4, na Primorskem do okoli 8 stopinj C. Jutri bo pretežno jasno. V četrtek bo zmerno do pretežno oblačno. Nad srednjo Evropo in Alpami se krepi območje visokega zračnega tlaka. Od severovzhoda priteka k nam suh in občutno hladnejši zrak.