Mestno hišo obiskali otroci iz Slovenije, Litve, Romunije in Hrvaške

V okviru projekta Erasmus+, se otroci iz Litve, Bolgarije in Hrvaške družijo na temo “Gradimo mostove, ne žic” ki ga vodi osnovna šola Gornji Petrovci. Otroci iz omenjenih držav so obiskali tudi lendavsko Mestno hišo.
Osnovna šola Gornji Petrovci je organizator mednarodne mladinske izmenjave v sklopu projekta “Our story has no borders,” in izhaja iz želje, da bi družba razumela družbeni položaj mladoletnikov brez spremstva in hkrati pripraviti mlade, da bi migrantom omogočili njihovo vključitev v družbo.

Projekt, ki je financiran iz programa Erasmus +,  se nanaša  uveljavljanje človekovih pravic, in sicer v državah članicah in drugod po svetu, ki je eden glavnih ciljev EU.  Projekt pa zasleduje strateški okvir za Evropsko sodelovanje v izobraževanju in usposabljanju.

Na osemdnevni izmenjavi, v katero je vključeni 27 mladih, starih od 13 do 17 let iz Slovenije, Litve, Romunije in Hrvaške, v sklopu projekta iščejo primere dobrih praks in jih preko priročnika ter spletne strani na facebooku predstavljajo šolam ter nevladnim organizacijam. Na projektu udeleženci pridobivajo kompetence (znanje, spretnosti in stališča) o človekovih pravicah in težavah s katerimi se srečujejo mladoletni begunci.

Udeleženci med drugim iščejo rešitve za lažje vključevanje mladih beguncev v družbo. Po izmenjavi bodo udeleženci, pravijo organizatorji, sposobni prepoznati krivice med ljudmi. “Postali bodo promotorji strpnosti in vključevanje, ki bodo preko spletne strani na socialnih omrežjih preko apelov na odločevalce promovirali strpnost in vključevanje,” še povedo.

Omenjeni otroci pa so med drugim obiskali tudi lendavsko Mestno hišo. Svoje ideje so predstavili podžupanu občine Lendava, Ferencu Horváthu, ki jih je sprejel in tudi nagovoril.

Foto: Lendava.si