Mesec ponosa obeležujejo tudi v Novartisu: Mavrična zastava bo zaplapolala tudi v Lendavi

Novartis v Sloveniji je včeraj v znak podpore mesecu ponosa izobesil mavrično zastavo pred poslovno stavbo v Ljubljani in na svoji lokaciji v Mengšu, v prihodnjih dneh pa bo mavrična zastava zaplapolala še na njihovih lokacijah v Lendavi in na Prevaljah. S tem simbolnim dejanjem so se pridružili številnim članom skupine Novartis po vsem svetu, ki so izkazali prizadevanje za spoštovanje pravic LGBTQI+ oseb.
Novartis se tako na globalni kot nacionalni ravni zavzema za ustvarjanje vključujočega okolja, ki ceni raznolikost in sodelavcem omogoča, da so ne glede na spol, spolno identiteto, usmerjenost ali katero drugo osebno okoliščino zvesti sami sebi, brez strahu pred diskriminacijo. Področje raznolikosti in vključenosti v Novartisu v Sloveniji nagovarjajo preko štirih stebrov – medgeneracijsko sodelovanje, invalidi, raznoliki talenti in LGBTQI+ skupnost. Pri slednjem si prizadevajo predvsem za razumevanje temeljnih človekovih pravic LGBTQI+ oseb, oblikovanje vključujočega okolja za LGBTQI+ sodelavce in sodelavke, dvig ozaveščenosti zaposlenih ter občutljivost za zaznavanje kršitev pravic LGBTQI+ oseb v delovnem okolju. “Raznolikost in vključenost sta eni od temeljnih vrednot našega podjetja, in zato zaposlene nenehno spodbujamo, da postanejo najboljša različica samih sebe. Skladno z našo kulturo se na vsakem koraku trudimo ustvarjati delovno okolje, kjer se sodelavci in sodelavke počutijo vključene in popolnoma sprejete. Verjamemo, da nas raznolikost bogati in odpira nove poglede, ki nam pomagajo pri snovanju novih prebojnih rešitev. To pa je ključno za naš nadaljnji razvoj in uresničevanje našega poslanstva – odkrivanje novih poti za izboljšanje in podaljševanje življenja ljudi,” je povedal Robert Ljoljo, predsednik uprave Leka in predsednik Novartisa v Sloveniji.

V juniju, ki že vrsto let spodbuja enakopravnost LGBTQI+ skupnosti, podporo pokažejo z mavrično zastavo, lani pa so prejeli tudi certifikat LGBT prijazno podjetje, ki ga podeljuje Mestna občina Ljubljana. S certifikatom so se še dodatno zavezali, da bodo na vseh ravneh organizacije spodbujali kulturo raznolikosti in vključenosti. To področje je bilo eno izmed izpostavljenih tudi pri ponovni pridobitvi mednarodnega certifikata »Top Employer«, kjer je Novartis v Sloveniji od primerljivih evropskih podjetij korenito izstopal, s kar 16 odstotkov višjo oceno od povprečne. “Pri sprejemanju raznolikosti smo v preteklosti naredili velike korake, vendar se še vedno srečujemo z nekaterimi izzivi, kar je deloma tudi odraz dogajanja v širši družbi. Zato je še toliko bolj pomembno, da o teh stvareh govorimo, o njih redno ozaveščamo in spodbujamo enakopravnost za vse. S simbolnim dejanjem – dvigom mavrične zastave tako znotraj kot zunaj podjetja spodbujamo pogovore o raznolikosti in podpremo sodelavce, ki so člani LGBTQI+ skupnosti,” je poudarila Katarina Klemenc, vodja komuniciranja in sodelovanja z bolniki ter pokroviteljica LGBTQI+ skupnosti v Novartisu v Sloveniji.

Novartis je na globalni ravni leta 2018 pristopil k podpisu Standardov ravnanja v podporo poslovnim skupnostim pri spopadanju z diskriminacijo proti LGBTQI+ osebam. Podjetja imajo namreč velike priložnosti za spodbujanje raznolikosti ter promocijo kulture spoštovanja in enakosti. Kot globalno podjetje so tako zavezani k temu, da prispevajo k pozitivnim družbenim spremembam v skupnosti, kjer delujejo. Spoštovanje človekovih pravic, prizadevanje za čim večjo vključenost in odgovorno poslovanje so zapisani v temelje delovanja podjetja.