Merilna postaja v Lendavi: Alergiki, začela se je sezona pojavljanja cvetnega prahu trav, poteka tudi glavna sezona malega jesena

Monitoring cvetnega prahu na merilni postaji Lendava poteka v letu 2020 po sporazumu med Občino Lendava in NLZOH. Pridobljeni podatki omogočajo vpogled na stanje o alergenih v zraku na širšem območju Pomurja. Že sicer pa se je začela sezona pojavljanja cvetnega prahu trav, poteka tudi glavna sezona malega jesena.
V preteklem tednu so padavine nižale obremenitev zraka s cvetnim prahom. Začela se je sezona pojavljanja cvetnega prahu trav, obremenitev je bila v splošnem srednje visoka. Poteka tudi glavna sezona malega jesena, obremenitev je bila nizka do srednje visoka. Sezona breze je zaključena, beležili smo zelo nizko obremenitev. Obremenitev s cvetnim prahom hrasta, bukve in gabra je bila nizka do srednje visoka, le 28. aprila so vrednosti še dosegale visoko obremenitev. V zraku so bile večje količine nizko alergenih iglavcev (bor, smreka, jelka), prevladoval je cvetni prah bora. Prisoten je bil še cvetni prah kislice, trpotca, divjega kostanja, oljne repice, oreha, platane in vrbe.

Pred nami je cvetenje vse več vrt trav

“Cveti vse več vrst trav, v preteklih dneh je cvetenje napredovalo. V lepem vremenu bo obremenitev srednje visoka, mestoma lahko visoka. Zacvetela sta tudi  nizko alergena trpotec in kislica, obremenitev bo v splošnem nizka. V manjših količinah se bo še pojavljal cvetni prah hrasta in bukve. Cveti mali jesen, ki se vedno bolj uveljavlja kot okrasno drevo, visoko obremenitev pričakujemo v bližini dreves. V zraku bo prisoten cvetni prah divjega kostanja, cipresovk, vrbe, oreha in večje količine iglavcev, ki so za alergije manjšega pomena, bogato cvetita smreka in bor,” so zapisali.

Dobro je vedeti:
– Cvetni prah, ki se poseda iz zraka na okenske police, balkone, avtomobile ipd. ohranja alergenost.
– Topoli in vrbe plodijo, veter raznaša drobna puhasta semena, ki ne povzročajo alergije.
– Na počutje nekaterih posameznikov lahko vpliva tudi močan vonj cvetočih dreves in grmov (cveti lovorikovec, sadno drevje, španski bezeg, glicinija).

Podatki, pridobljeni iz lendavske merilne postaje omogočajo vpogled na stanje o alergenih v zraku v radiju več kot 30 kilometrov.