Merilna postaja v Lendavi: Alergiki, sprehode po ali ob travnikih za nekaj časa odložite

Sezona cvetnega prahu v zraku je v polnem zamahu. To potrjujejo tudi tedenske meritve merilne postaje v centru mesta. Alergiki, že nekaj časa vas draži bor, obremenitev je srednje visoka, začenja pa se obdobje, ko bodo trpeli predvsem tisti, alergični na trave. Brez antihistaminikov seveda ne bo šlo.
Nekaj več kot dober teden so alergiki imeli težave predvsem z borom. Povprečna izmerjena obremenitev zraka s cvetnim prahom trav je bila srednje visoka, obremenitev s trpotcem in kislico je bila nizka. V zraku je bila do sedaj nizka obremenitev trav in občasno večje količine nizko alergenega cvetnega prahu iglavcev (bor, smreka). Kar se tiče trav, pa se bo to spremenilo. Alergiki, občutljivi na trave, sprehode po ali ob travnikih za nekaj časa odložite.

Vreme sezono cvetenja trav nekoliko pomaknilo, dež bo simptome olajšal

Pogoste padavine so nižale obremenitev zraka s cvetnim prahom in upočasnile razvoj sezone cvetnega prahu trav, obremenitev je bila nizka do srednje visoka, 16. maja pa z metodo dela pristojni na merilni postaji v središču Lendave, niso zaznali zrn trav. Veter je v minulih dneh sicer že začel prenašati naokrog plodove topola, ki spominjajo na kosme vate, a ti ne povzročajo alergije. Med drugim velja omeniti še, da se je v minulih dneh povečevala tudi obremenitev s sporami gliv. Prevladoval je alergeni rod Cladosporium. Ta je lahko alergena.

Kako kaže?

Obremenitev zraka s cvetnim prahom trav bo v prihodnjih dneh srednje visoka, v ugodnih razmerah lahko lokalno visoka. V zraku bo nizko alergeni cvetni prah trpotca, kislice in bezga. Cveteti začenja liguster (kalina), splošno bodo v zraku le posamezna zrna, težave lahko nastopijo v bližini grmov, kjer je obremenitev višja. Alergen ligustra je soroden oljčnemu, zato lahko pride do navzkrižnih reakcij. Prisoten bo nizko alergeni cvetni prah iglavcev (bor, smreka, jelka). Na vinorodnem območju bo v zraku tudi cvetni prah trte, ki navadno ne povzroča težav z zdravjem.

Dobro je vedeti:

– Alergikom ne priporočamo sprehodov po nepokošenih travnikih, obremenitve s cvetnim prahom so tu visoke. Cvetni prah se bo oprijel vaše obleke, s katero ga boste prinesli v bivalne prostore.
– V družino trav uvrščamo tudi žita, najbolj alergena vrsta je rž, ki že cveti.
– Topoli in vrbe plodijo, veter raznaša drobna puhasta semena, ki ne povzročajo alergije.
– Cveti robinija (»akacija«), v zraku je zanemarljivo malo cvetnega prahu, vonj pa lahko deluje dražilno.
– S toplejšim in suhim vremenom se bo povečala obremenitev zraka s sporami gliv.