Merilna posta alergenov v središču Lendave: Sezona pojavljanja prvih alergenov v zraku se je že začela

Lendavska merilna postaja ob koncu marca že intenzivno zbira podatke o alergenih v zraku. Ta je v minulih dneh izmerila zelo visoke vrednosti cvetnega prahu breze, za tem pa sledi cvetenje trav in še nekoliko kasneje cvetenje ambrozije. Alergijski bolniki bodo že zelo kmalu imeli cel kup neprijetnosti.
Merilna postaja v Lendavi, ki izvaja merjenje cvetnega prahu in s tem predvsem alergikom pošilja izjemno koristne informacije, je že koncem marca izmerila visoke vrednosti cvetnega prahu breze. Vrednosti so se gibale okrog 120-130 pelodnih zrn na kubični meter zraka, kar je alergikom že lahko povzročalo težave, obremenitev pa se bo v toplem vremenu še povečevala. Merilna postaja se, spomnimo, nahaja na strehi stanovanjskega bloka na Trgu ljudske pravice, deluje od januarja 2017, podatke pa zbira za širše območje Prekmurja.

Zanimivo sicer je, da se je visoka obremenitev s cvetnim prahom breze pričela pojavljati minulo nedeljo, med tem, ko obremenitve v dneh pred nedeljo praktično ni bilo. Je pa tega dneh bila povišana tudi obremenitev s cvetnim prahom gabra in jesena. Ostale dni je bilo v zraku le malo cvetnega prahu. Prisoten je bil tudi cvetni prah vrbe, topola, javorja in tisovk, ki ima za alergije manjši pomen. Občasno so se še pojavljala posamezna zrna jelše. Gaber sicer pričenja cveteti šele sedaj.

Najvišja obremenitev s cvetnim prahom breze ter nekaterih trav je bila lansko leto izmerjena 11. aprila, ki je predlansko meritev po ocenah NLZOH (Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano) presegla za kar 20-krat. Obremenitve so takrat trajale podnevi in tudi ponoči, velik dejavnik pa je bil tudi veter, ki je cvetni prah še dodatno raznašal. Alergiki imajo tako težave s solzenjem oči, izcedkom iz nosu, težjim dihanjem in kašljem ter se počutijo slabše kot sicer. Ti si težave lahko lajšajo le z nosnimi pršili in antihistaminiki. Cvetenje breze se načeloma umiri s koncem aprila.