Mejni prehod Verica-Čepinci od danes odprt

Madžarska je, kot smo že poročali, 1. septembra zaradi omejitve širjenja okužb s koronavirusom zaprla meje za tuje državljane. Odprti so le mejni prehodi Pince avtocesta, Pince regionalna cesta, Dolga vas in Hodoš, mejni prehod Verica-Čepinci, ki je pomemben za porabske Slovence, pa so po posredovanju odprli danes.
Kot kaže so prizadevanja, da bi se, tako kot spomladi, odprl vsaj mejni prehod Verica-Čepinci, obrodila sadove. Gre za mejni prehod, ki je pomemben za ohranjanje stika naših rojakov z matično državo. Madžarska je omenjeni mejni prehod zaprla z razlago, da ni velike frekvence ljudi, a je mejni prehod pomemben za povezanost življenja obeh strani našega slovenskega narodnega prostora. Zaprtje tega mejnega prehoda namreč pomeni popolno odrezanost Porabja od svoje matične domovine in marsikomu predstavlja velike omejitve pri vsakdanjem življenju.

Zagovornica Slovencev v madžarskem parlamentu Erika Köleš Kiss, ki je skupaj predsednikom Državne slovenske samouprave Karlom Holcem naslovila pismo na madžarsko notranje ministrstvo v zvezi z omenjeno problematiko, je očitno v svojih prizadevanjih uspela. Omenjeni mejni prehod je namreč do današnjega dne vnovič odprt in sicer vsak dan od 6.00 do 18.00 ure. Odprt bi naj bil tudi Mejni prehod na Dolnjem Seniku in sicer med 7.00. in 19.00 uro. O tem sicer ni potrditve. Köleš-Kissova med tem svetuje, naj ljudje s seboj vzamejo čim več dokumentov ali dokazil.