Meja sneženja se bo postopoma spuščala

Vremenska situacija se bo začela spreminjati prihajajoči petek, najtoplejši dan tega tedna pa bo četrtek. Smer višinskih vetrov nad nami se bo namreč sredi tedna iz severozahodne obrnila na jugozahodno. To bo tudi vzrok, da se bo verjetnost padavin povečala.
“Po skupinskih izračunih se končuje obdobje suhega vremena. Ob koncu naslednjega tedna nas bo prešla vremenska fronta, za njo pa bo iz Arktike začel pritekati mrzel polarni zrak. Ciklonsko območje bo vztrajalo po skupinskih izračunih dalj časa in v zadnji dekadi nas čaka precej spremenljivo obdobje z občasnimi padavinami, seveda je prekmalu govoriti ali bo snežilo do nižin ali ne bo.

Še pred tem pa bomo dobili skoraj pomladno vreme s precej vetrovnim vremenom in karavanškim fenom v ponedeljek in torek, v sredo pa bomo že pod vplivom poslabšanja vremena ki sledi zato bo zapihal jugozahodni veter. Za noč na petek so zaenkrat možnosti 50-50 da bi se meja sneženja v notranjosti spustila do nižin. Sicer pa pri tem prvem poslabšanju ne pričakujem veliko padavin, kajti vetrovi v višinah bodo zelo šibki, več padavin pa bo v južni polovici Slovenije,” so zapisali pri vremenskem portalu Ciklon.si.

Kdaj se bo dovolj ohladilo, da bi se meja sneženja spustila nižje, še ni jasno, se bo pa meja sneženja iz dneva v dan nekoliko spuščala. V četrtek bo med 800 in 1000 metri, za petek kaže podobno, v soboto in nedeljo pa se utegne še spustiti. Detajli so z vsakim izračunom nekoliko drugačni, se pa bo še naprej postopno hladilo in obstaja razmeroma velika verjetnost padavin naslednji teden.

Da bi naslednji teden lahko pobelilo, kažejo tudi prihajajoče temperature. Čez dan bomo jih do četrtka imeli med 6 in 11. jutranje temperature se gibajo med -4 in 3, najtoplejši dan pa bo prav četrtek, ko bomo izmerili 11 stopinj Celzija. V prihodnjem tednu se lahko zgodi, da tudi dnevne temperature ne bodo presegle ničle ali bodo okoli ničle. Po navadi je tako, da bolj ko se ohladi, bolj je zračna masa suha, zato je potem manj padavin. Kaže pa, da bo naslednji teden vsaj nekaj snega vendarle tudi po nižinah. “Se bo začelo dogajati, počasi bo vedno več beline,” pa meni Brane Gregorčič.