Mednarodni mejni prehod v Petišovcih bi utegnil postati le meddržavni. Srpak prosi za podporo Balažka.

V sosednjem Murskem Središću se že več kot dvajset let ubadajo s tovornim prometom, ki se vije čez omenjeno mesto. Mesečno čez kraj odpelje neverjetnih 18.000 tovornjakov, izredno stanje pa je vladalo v začetku poostrenega schengenskega nadzora na meji, ko so tovorna vozila mesto praktično blokirala.
Prebivalci Murskega Središća se že več kot dvajset let borijo proti težkemu tovornemu prometu v njihovem kraju. Mesečno čez glavno cesto mesta odpelje tudi 18.000 tovornjakov, kar tamkajšnjim prebivalcem, kot pravijo, zelo znižuje kakovost življenja. Načrti obvoznice Murskega Središća sicer obstajajo, ta naj bi se začela že v Sloveniji, pred reko Muro, a kaj, ko je vse (zaenkrat) le na papirju. Ker je ljudem dovolj, za ponedeljek napovedujejo protest, ki pa ne bo prvi.

Tamkajšnji župan Dražen Srpak je tako v teh dneh na lendavskega župana mag. Antona Balažka naslovil dopis, v katerem ga naproša, naj podpre prekategorizacijo mejnega prehoda v Petišovcih za tovorna vozila. V praksi bi to pomenilo, da bi mejni prehod Petišovci postal meddržavni in ne več mednarodni, za tovorna vozila, s čimer bi se Mursko Središče lahko končno rešilo težkega tovornega prometa. Kot v opisu Srpak še navaja, bi status mednarodnega mejnega prehoda veljal le za potniški promet.

Pozitivno mnenje k prekategorizaciji mejnega prehoda pa bi morala seveda podati tudi mešana Slovensko-Hrvaška komisija. Kot v dopisu trdi Srpak, bi se tovorni promet čez Mursko Središče zmanjšal na normalne “še sprejemljive” vrednosti, saj bi čez mejni prehod lahko vozila le slovenska in hrvaška tovorna vozila.

Že sicer pa boo prihajajoči ponedeljek v Murskem Središću protestirali. “Mirni protest,” kot so ga poimenovali, bo namenjen zmanjšanju ali prekinitvi “terorja tovornih vozil” in želji, da pristojni čim prej najdejo rešitev za omenjeno situacijo. Takšen protest sicer ne bo prvi. Protest bo potekal na način hoje po prehodu za pešce, protest pa je podprl tudi lendavski župan Balažek.