Mednarodna konferenca o kmetijstvu v obmejnem območju Pomurja ter županij Zala in Vas, v Dobrovniku

Minister mag. Dejan Židan se je predvčerajšnjim udeležil Mednarodne konferenca o kmetijstvu v obmejnem območju Pomurja ter županij Zala in Vas. Konferenca, ki se jo je udeležil tudi minister za kmetijstvo Madžarske dr. Sándor Fazekas, je bila priložnost za izmenjavo strokovnih informacij in medsebojnih dogovorov o sodelovanju in ohranjanju naravne in nacionalne razvitosti in varnosti pred naravnimi nesrečami ter prilagajanja podnebnim spremembam. Ob robu konference je potekala tudi predstavitev etnografske hiše Dobronoki György-ház, gradbišča Centra rokodelstva in lokacije gradnje Centra za zaščito in reševanje.
Na pobudo župana občine Dobrovnik Marjana Kardinarja je bila skupaj z ministrstvom predvčerajšnjim organizirana Mednarodna konferenca o kmetijstvu v obmejnem območju Pomurja ter županij Zala in Vas. Minister mag. Dejan Židan je na dogodku dejal, da usklajen razvoj podeželja na področjih, kjer živita manjšini, lahko povezuje dve prijateljski državi. Dogodka se je udeležil tudi minister za kmetijstvo Madžarske dr. Sándor Fazekas.

“Z ministrom Sándorjem Fazekasem dobro sodelujeva, za nama so tudi že uspešni skupni projekti; priložnost sva izkoristila tudi za delovni pogovor.” Kot je še dejal mag. Židan, Slovenija zelo podpira pobudo Madžarske in njenega ministra o državah brez gensko spremenjenih organizmov. “Ne smemo pa prezreti, da je bila Madžarska in njen kmetijski minister med prvimi zelo močnimi podporniki slovenske pobude za razglasitev 20. maja za svetovni dan čebel.” Sicer pa je srečanje potekalo tudi v kontekstu priprav ukrepov za novo evropsko kmetijsko politiko po letu 2020, kjer se znotraj programa išče možnost, da bi bolj intenzivno razvili podeželje na obeh straneh meje. »Želimo si, da prostor, kjer živita manjšini, ne bi postal prostor ločevanja, ampak dodatnega združevanja in dobrososedskih odnosov, pri tem pa vemo, da Madžarska in Slovenija že sedaj zelo dobro sodelujeta znotraj EU in znotraj drugih asociacij,” je povedal mag. Židan.

Madžarski minister Sándor Fazekas je udeležencem poudaril, da je sodelovanje na obmejnem območju korak v pravo smer, da so odnosi med državama odlični. Izrazil je tudi željo, da bi kmetovalci ob meji dobili madžarske subvencije, ker podpirajo tradicijo kmetij in mlade, da bi ohranili pridelavo in s tem tudi pritegnili turiste ter lokalne vrednote naredili bolj prepoznavne.

Na koncu Mednarodne konference so bili sprejeti tudi sklepi, ki so sledili vsebinskemu izhodišču za pripravo današnje konference, in sicer, da obmejno območje med Pomurjem in županijama Zala in Vas je in bo izjemnega pomena za ohranitev sožitja in poseljenosti, urejenosti krajine ter varnosti pred naravnimi nesrečami. Je priložnost izmenjave strokovnih  informacij in medsebojnih dogovorov o sodelovanju.

Sklepi in sporočilo današnje mednarodne konference je bilo naslednje:

– Mednarodna konferenca o kmetijstvu v Pomurju in v županijah Zala in Vas je potrdila interes po stalnem sodelovanju in spremljanju razvoja kmetijstva v obmejnem območju,

– za mlade v kmetijstvu  predstavlja  nove izzive v znanju in napredku ter kvaliteti življenja sedanjih in prihodnjih generacij,

– mednarodna konferenca naj postane tradicionalno srečanje vseh v obmejnem območju.