Medgeneracijsko središče v Murski Soboti dobiva končno podobo

Sredi Murske Sobote, na parceli nekdanje “družbene prehrane,” blizu avtobusne postaje, kjer se je v preteklosti dnevno prehranjevalo veliko Prekmurcev, Sobočanov in drugih ljudi in kjer se je odvijalo veliko družabnih dogodkov, nastaja sodobno medgeneracijsko središče.
V zgradbi, ki jo je arhitekt A. Kalamar lepo umestil v prostor z nadgradnjo in dozidavo obstoječega objekta, bo pritličje namenjeno druženju različnih generacij ob izvajanju programov, ki nagovarjajo mlade in starejše ter najstarejše in so povezani z različnimi znanji in spretnostmi oblikovanja, šivanja in predelave oblek in izdelkov, ki jih ljudje več ne uporabljajo a so po kvaliteti oziroma njihovi vrednosti lahko za nekoga drugega še zelo zanimivi, pa vse do varovanja otrok v času izven delovnega časa vzgojno varstvenih zavodov in seveda oskrbi tistih stanovalcev v objektu, ki bodo zaradi oslabelosti takšno pomoč potrebovali. Objekt bo namreč upravljajo socialno podjetje, ki bo združevalo različne profile poklicev in ponujalo rešitve za marsikatero vsebino in potrebo posameznika, ki je v tem trenutku skoraj več nihče, vsaj v smislu nekdanje medgeneracijske pomoči in solidarnosti, ne ponuja. V nadgradnji obstoječega objekta bo izgrajenih 16 stanovanj različnih velikosti.

Skelet končan

Ob dokončanju skeleta objekta v gabaritih je investitor, podjetje Cerop, včeraj pripravil tradicionalni “odomaš”. Pomembno prelomnico v gradnji so tako zapečatili s postavitvijo smrečice, ki oznanja, da so izvajalci z najtežjimi fizičnimi deli (izkopi, rušenjem, betoniranjem) končali. Na objekt pa prihajajo notranji izvajalci, ki bodo nadaljevali z inštalacijami, izvedbo tlakov, notranjih sten in podobno. Prav poseben pomen pri pri tem pa ima tudi smrečica, ki jo postavijo na vrh zgradbe in s tem oznanja, da so glavna dela opravljena.

Za dober milijon evrov del

Kot je pojasnil direktor javnega podjetja Franc Cipot, so zdaj izgradili temelje s podzemnimi garažami v novem delu objekta, porušili notranje pregradne stene starega objekta in izvedeli grobo rekonstrukcijo dela objekta. Uredili so kleti za stanovanjski del objekta, postavili betonski skelet nosilnih sten za celotno nadzidavo starega in del novega objekta ter izvedli groba inštalacijska dela, ki sovpadajo tej fazi gradnje.

Skupaj z nakupom zemljišča in starega objekta, stroški za projekte, za nadzor, komunalni prispevek, pridobivanje dovoljenj in s stroški izvedbe je bilo do konca letošnjega junija porabljenih 1.037.988,17 evrov. Celotna investicija pa sicer znaša okoli tri milijone evrov.

Stavba naj bi zaživela z vsemi dejavnostmi z letom 2018.